Een blijverslening kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een traplift in huis te laten installeren.
Volledig scherm
Een blijverslening kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een traplift in huis te laten installeren. © Gien van Wijk/HKK Onsenoort

Blijverslening beschikbaar in Elburg

Senioren en mensen met een zorgvraag kunnen vanaf dinsdag 14 augustus in Elburg een beroep doen op de blijverslening. De lening is bedoeld om deze mensen langer in hun eigen huis te laten wonen.

Met geld van een blijverslening kunnen senioren en zorgvragers verbouwingen laten doen aan hun huis. Daarbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld het bouwen van een slaapkamer op de benedenverdieping, een woning rolstoelvriendelijk maken, een badkamer aanpassen, het laten installeren van een traplift of een huis geschikt maken voor mantelzorg.

Een verbouwing of aanpassing moet wel worden uitgevoerd door een erkend installateur of bouwbedrijf en mag niet reeds zijn afgerond en er mag niet al een begin mee gemaakt zijn.

Stimuleringsfonds

De blijverslening wordt door Elburg aangeboden via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Vorig jaar werden de eerste initiatieven genomen in Elburg om te komen tot de blijverslening. Mensen kunnen daarmee tegen gunstige voorwaarden en een aantrekkelijke rente geld lenen voor een aanpassing of verbouwing.

Zowel eigenaren van een huis als huurders kunnen een lening aanvragen. Er is keus uit een hypothecaire lening of een consumptieve lening. Bij die laatste geldt een leeftijdsgrens van de aanvrager(s) van jonger dan 76 jaar jaar en een maximum bedrag van 10.000 euro. Een minimum leenbedrag is 2.500 euro voor beide leningen. Het maximum bedrag met een hypothecaire lening is 50.000 euro. Huurders kunnen uitsluitend een consumptieve lening aanvragen.

Een blijverslening aanvragen kan via de website van de gemeente Elburg, www.elburg.nl.

Behoefte

Wethouder Jan Polinder stelde in april dat er in Elburg veel behoefte is aan een blijverslening. Een informatiebijeenkomst in 't Huiken in maart trok ook zeer veel geïnteresseerden. Onderzoek in de gemeente toonde aan dat onder alle inwoners tussen 65 en 75 jaar, bijna driekwart niet verwacht te verhuizen de komende vijf jaar. Ongeveer een derde van deze personen gaf aan dat wel wel verwachten hun woning te moeten aanpassen om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

  1. Klanten van de Jumbo in Elburg vrezen besmetting niet: ‘Als ik mijn handen en het karretje reinig, dan kan mij niets gebeuren’
    PREMIUM

    Klanten van de Jumbo in Elburg vrezen besmetting niet: ‘Als ik mijn handen en het karretje reinig, dan kan mij niets gebeuren’

    Bij de Jumbo in Elburg lopen de klanten in en uit, zoals op elke normale dag. Dat in deze supermarkt een aantal personeelsleden het coronavirus heeft, is de meesten wel bekend. ,,Als ik zelf netjes mijn handen reinig en het karretje, dan kan mij niets gebeuren’’, zegt een van de klanten. De GGD liet eerder vandaag weten dat bezoekers niet meer risico hebben gelopen dan elders.

Veluwe