Omwonenden van het brigadegebouw zijn al maanden met de gemeente in conclaaf over het gebruik van het pand.
Volledig scherm
Omwonenden van het brigadegebouw zijn al maanden met de gemeente in conclaaf over het gebruik van het pand. © Henri van der Beek

Boze buren brigadegebouw ’t Harde zien handhavingsverzoek stranden

De groep van 35 buurtbewoners van het veelbesproken brigadegebouw in ’t Harde heeft bot gevangen bij de gemeente Elburg. Het college van burgemeester en wethouders heeft twee handhavingsverzoeken van hen afgewezen.

De bewoners van - met name - de Graaf Reinoldweg deden al eerder hun beklag bij en over de gemeente. Ze zijn bang dat de nieuwe eigenaar van brigadegebouw Harry Frens het pand aan het begin van hun straat vol stopt met arbeidsmigranten. Volgens hen is er nu al regelmatig sprake van overlast en wonen er meer mensen dan is toegestaan. Daarop leverden ze bij de gemeente een verzoek in om te handhaven. Ook tegen het gebruik van een deel van het pand als (internet)winkel.

Burgemeester en wethouders hebben beide verzoeken dus afgewezen, in de eerste collegevergadering na het zomerreces. In een brief aan de bewoners wordt uitgelegd waarom er niet gehandhaafd wordt. Volgens het college wonen er namelijk niet acht Polen, zoals de bewoners stellen, maar vier. De gemeente heeft dat geconstateerd bij een controle op 26 juni. ‘Bij de tweede controle op 11 juli woonden er twee personen in het pand’, staat in de brief.

Quote

Er is concreet zicht op legalisa­tie

College van burgemeester en wethouders Elburg

De gemeente gaat ook in op de suggestie dat de arbeidsmigranten niet staan ingeschreven. Dat is volgens haar alleen verplicht wanneer ze langer dan vier maanden in Nederland verblijven. En overtreding van de Wet op Basisregistratie zou nog niet betekenen dat de vergunning niet rechtsgeldig is. Voor de overlast die de arbeidsmigranten zouden veroorzaken, verwijst de gemeente door naar de politie.

Dat een deel van het pand wordt gebruikt als een (internet)winkel, ziet de gemeente door de vingers omdat daar - weliswaar op verzoek van de gemeente - inmiddels een vergunning voor is aangevraagd. ‘Er is dus concreet zich op legalisatie’, stelt het college.

Vakantiepark

Ook een ander verzoek, om op te treden tegen de illegale huisvesting van arbeidsmigranten op vakantiepark Stuyvenzand in Doornspijk, heeft het college afgewezen. Eigenaar Harry Frens diende eerder al een principeverzoek in bij de gemeente, om het huisvesten van arbeidsmigranten en ‘mensen met onbegrepen gedrag’ mogelijk te maken op het park aan de Berkenweg. Ook dat leidde tot ophef.

Wethouder Lyda Sneevliet vindt het onredelijk om nu een handhavingstraject op te starten, omdat de huidige situatie ‘over een paar maanden’ mogelijk wel legaal is, zo staat in het collegevoorstel. ‘(...) ook gezien de al jarenlange aanwezigheid van arbeidsmigranten op het park’. Mocht na een discussie in de gemeenteraad blijken dat de situatie tóch ongewenst blijft, ‘kan alsnog handhavend worden opgetreden’. 

  1. Deze exclusieve beelden bewijzen het: de wolven op de Noord-Veluwe breiden hun territorium uit
    PREMIUM
    video

    Deze exclusieve beelden bewijzen het: de wolven op de Noord-Veluwe breiden hun territori­um uit

    Dat de wolven op de Noord-Veluwe op verkenningstocht zijn, bleek onlangs al uit drollen die werden gevonden op plekken die voorheen nog wolf-vrij waren. Nu zijn er ook bewegende beelden die bewijzen dat de roedel hun Veluwse territorium uitbreidt. Boswachter Lennard Jasper Staatsbosbeheer Noord-Veluwe stelt ze namens het Wolvenmeldpunt beschikbaar. ,,Dit zijn beelden waar we niet op hadden gerekend.’’

Veluwe