Volledig scherm
© Henri van der Beek

Buren Elburgse molen vangen bot met verzet tegen horeca en bakkerij

De gemeente Elburg mocht van de Raad van State afwijken van haar winkelbeleid en een bakkerij met lunchroom en ijssalon in de monumentale molen plaatsen, zo heeft de Raad van State vandaag in een einduitspraak bepaald.

Daarbij veegt de Raad alle bezwaren tegen de komst van Bakkerij Schuld naar de molen van tafel. 

Volgens het hoogste bestuursrechtscollege vormt de bakkerij plus horeca weliswaar een afwijking van haar standaardbeleid om winkels en horeca zoveel mogelijk in het centrum onder te brengen. Maar in dit geval is die afwijking terecht, omdat op die manier het behoud en onderhoud van de monumentale molen verzekerd is. Met de opbrengsten van de bakkerij en horeca blijft er meer geld over voor de molen. 

Ook voor de rest ziet het hoogste bestuursrechtscollege geen onoverkomelijke problemen. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt en de wegen rondom worden niet overmatig belast door de bezoekers aan de molen, bakkerij en horeca.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe