Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg, gehuld in zijn admiraalsuniform.
Volledig scherm
Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg, gehuld in zijn admiraalsuniform. © Bram van de Biezen

Burgemeester Elburg kruipt in huid van admiraal Van Kinsbergen bij start Botterdagen

De Botterdagen in Elburg zijn begonnen met een spiegelgevecht in de haven. Verkleed als admiraal Van Kinsbergen zag burgemeester Jan Nathan Rozendaal het gisteravond vanaf de kotter Coby goedkeurend aan.

De inwoners van Elburg vieren het hele jaar dat het precies tweehonderd jaar geleden is dat de admiraal om het leven kwam. En dus liet de burgemeester zich verleiden om zich voor de traditionele opening van de Botterdagen in een heus kostuum te hijsen.

De hele donderdag lang voeren oude, historische schepen de haven van Elburg binnen. 's Avonds brachten ze met het neerhalen van hun fok een groet aan de admiraal.

Climax

Maar de vlootschouw kende ditmaal voor het eerst een andere climax dan voorheen. Met het vallen van de duisternis werd in de speciaal uitgelichte haven een spiegelgevecht gehouden; een schijngevecht tussen de zeewaardige vaartuigen. Dat het allemaal schijn was, bleek wel uit het feit dat er daarna flink gefeest werd in de tent aan de haven.

De Elburger botters varen vandaag uit voor de traditionele bedrijvenwedstrijd. Gedurende de dag zijn er, net als zaterdag, allerlei optredens en activiteiten in en om de Vesting van Elburg.

Veluwe