Volledig scherm
Burgemeester Frans de Lange van Elburg. © Foto Gemeente Elburg

De Lange stopt als burgemeester van Elburg

ELBURG - Frans de Lange levert op 1 februari 2017 zijn ambtsketting in. De burgemeester van Elburg maakte dat maandagavond tijdens de raadsvergadering bekend. De Lange (51) wordt directeur van zendingsorganisatie GlobalRize. Hij is sinds 2007 burgervader in Elburg, waar hij de bijnaam 'de biddende burgemeester' kreeg.

De Lange (ChristenUnie) begon zijn politieke carrière in zijn geboortestad Harderwijk. In 1992 werd hij daar gemeenteraadslid en tien jaar later wethouder. In 2007 werd hij benoemd tot burgemeester van Elburg, iets wat in huize De Lange vanwege de verhuizing uit Harderwijk met gemengde gevoelens werd ontvangen. Van de drie kinderen was er een boos en een in tranen. Toch voelde hij zich snel thuis in de gemeente waar zijn schoonouders vandaan komen, zo zei hij bij zijn herbenoeming in 2013.

Bidden
De Lange staat bekend als de biddende burgemeester. Hij richtte in de loop der jaren allerlei gebedsgroepen op. Zo komt hij een keer per maand samen met ChristenUnie-wethouders op de Veluwe om te bidden. En in Harderwijk bracht hij predikanten bijeen om samen te bidden. Predikanten zijn net als burgemeesters vrij eenzaam, zei hij begin dit jaar in een interview. "We hebben een hoge eindverantwoordelijkheid en zijn een boegbeeld."

Raadsvergadering
„Op 1 november was het precies negen jaar geleden dat ik burgemeester van Elburg werd”, zei De Lange tegen de raadsleden, kort nadat hij de fractievoorzitters had ingelicht. „Samen met mijn vrouw Harmke heb ik teruggekeken op die mooie periode. We hebben genoten van Elburg en er is veel goeds tot stand gekomen.”
Maar, vervolgde de burgervader: „Aan alle mooie dingen komt een eind. Het afscheid valt ons zwaar. We hebben het hier goed gehad en we zijn echt van Elburg gaan houden.” Burgemeester worden van een andere gemeente is geen optie voor De Lange, zei hij. „Ik ga iets heel anders doen. Ik ga mijn hart volgen.”

GlobalRize
Frans de Lange wordt directeur van GlobalRize, waar hij nu al stichtingsvoorzitter is. De organisatie opereert vanuit Wezep heeft als doel 'wereldwijd christenen te helpen groeien in hun geloof en kerken te helpen zich te vermenigvuldigen. GlobalRize doet dit met name via het internet', zo staat op de website.

Volledig scherm
Burgemeester Frans de Lange van Elburg. © Foto Gemeente Elburg

Veluwe