Volledig scherm
Archieffoto van de beëdiging van 43 militairen van het VuursteunCommando (VustCo) van de Koninklijke Landmacht op de Legerplaats bij Oldebroek. © Vakfoto Van Der Beek

Defensie breidt legerbasis 't Harde uit: meer banen, pantservoertuigen en gebouwen

De Koninklijke Landmacht richt vrijdag een zelfstandige afdeling artillerie op. ,,Symbool voor het herstel van de vuursteun binnen de Nederlandse krijgsmacht’’, stelt Defensie. Er komen 75 banen bij en Defensie haalt zes extra pantserhouwitsers naar ’t Harde.

41 Afdeling Artillerie gaat, nu nog driehonderd man sterk, vanaf de Legerplaats bij Oldebroek in ’t Harde opereren. Om de extra manschappen te kunnen huisvesten, wil Defensie 20.000 vierkante meter extra bebouwing realiseren op de Legerplaats bij Oldebroek en de Tonnetkazerne bij ’t Harde.

Het is de bedoeling dat er meer militaire activiteiten op het Artillerie Schietkamp ’t Harde worden geconcentreerd. Daarmee zal ook het aantal eenheden toenemen. Zo krijgt de nieuwe 41 Afdeling Artillerie er in de loop van het jaar 75 fte bij. En die extra manschappen moeten ergens slapen. De nieuwe bebouwing zal niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. En bovendien is het van landsbelang, stelt de gemeente Elburg.

Reorganisatie

De uitbreiding is namelijk een gevolg van de toename van internationale spanningen, andere taakverdeling binnen de Navo en een grotere behoefte aan binnenlandse beveiliging. Gek genoeg is het oprichten van de 41 Afdeling Artillerie het gevolg van een reorganisatie die in 2015 in gang is gezet. ,,Maar er komen dus juist mensen bij’’, licht Evert-Jan Daniels van Defensie toe.  

Door het oprichten van de nieuwe afdeling worden de drie vuursteunbatterijen ‘losgeweekt’ van het kenniscentrum en de school van het VuursteunCommando. 41 Afdeling Artillerie krijgt een kleiner, vierde batterij, waarvoor Defensie vier pantserhouwitsers uit de opslag haalt. Twee andere gaan naar de school. 

Gelijktijdig met het oprichten van de nieuwe afdeling wordt vrijdagmiddag het commando overgedragen door Rienk Sijbrandi. Luitenant-kolonel Rob ten Horn neemt het commando over.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Veluwe