Volledig scherm
De Raad van State heeft de vordering van de gemeente Elburg in stand gehouden. © ANP

Eigenaren chalet moeten
Elburg 15.000 euro betalen

De eigenaren van een chalet aan de Verlengde Haerderweg in Doornspijk moeten de gemeente Elburg 15.000 euro betalen. Dit besliste de Raad van State woensdag bij wie ze vorige maand  aanklopten na een invordering door de gemeente.

De dwangsom werd in 2016 al aangekondigd, omdat de eigenaren hun recreatiewoning verhuren aan hun dochter. Die woont er met haar gezin permanent. De gemeente had hun een dwangsom in het vooruitzicht gesteld als aan permanente bewoning geen einde zou komen. In april 2016 constateerde Elburg dat de overtreding niet ongedaan was gemaakt. De Raad van State heeft het beroep tegen de invordering van het bedrag woensdag verworpen.

Geldgebrek

Volgens de ouders kan hun dochter vanwege geldgebrek geen eigen woonruimte vinden. Ze heeft intussen wel een urgentieverklaring van de gemeente, maar zij woont nog steeds in de recreatiewoning. De gemeente kan de ouders nieuwe dwangsommen opleggen, maar deed dat nog niet in afwachting van deze uitspraak van de Raad van State. In 2009 kregen de eigenaren voor dezelfde overtreding een dwangsom van 30.000 euro opgelegd. Elburg heeft dat geld toen niet kunnen innen, omdat de gemeente de zaak heeft laten verjaren.

Veluwe