Elburg eert met openluchtspektakel ‘de laatste Nederlandse zeeheld’: Admiraal Van Kinsbergen

VIDEOVandaag is het op de kop af tweehonderd jaar geleden dat Admiraal Van Kinsbergen overleed. Admiraal Van Kinsbergen? Weinig mensen kennen de zeeheld van weleer nog. In Elburg vonden ze het reden om hem weer eens onder de aandacht te brengen. ,,Want hij heeft veel voor de stad betekend.’’

Vrijdag- en zaterdagavond wordt op en bij de gracht van de monumentale Vesting van de stad Elburg een theaterstuk opgevoerd. In de open lucht. De hele week al wordt er volop gerepeteerd en naar de weerberichten gekeken. En wordt er van alles aangevoerd. Af en toe vragen ze zich af waaraan ze zijn begonnen. ,,Dit is het grootste wat we tot nu toe hebben gedaan’’, vertelt Anne-Marie van Hout namens de organiserende Stichting 8081. Twee jaar geleden al vergaderden ze voor het eerst over het spektakel Geen zee te hoog, geen water te diep dat dit weekend dus twee keer wordt opgevoerd.

  1. Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?
    PREMIUM

    Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?

    Elk zichzelf respecterend buurtschap of dorp op de Veluwe heeft het: een feestweek. Met vertier voor alle leeftijden. Zo zit de feestweek van Hoge Enk, een buurtschap in de gemeente Elburg, er net op. En eindigt de zomer in augustus met het Emsterfeest (Epe), misschien wel de grootste van de regio. Maar wat is het belang van zo’n week? En komen er nog wel mensen op af? Een rondgang langs feesttenten en voorzitters.

Veluwe