Volledig scherm
Aldi mag van de gemeente toch gewoon blijven aan de Vrijheidsstraat. © Google

Elburg gaat overstag: Aldi mag toch blijven op huidige plek aan Vrijheidsstraat

Aldi mag van de gemeente Elburg toch in het huidige pand aan de Vrijheidsstraat blijven. Aanvankelijk zou de supermarkt met ingang van het nieuwe jaar daar weg moeten, maar de gemeente bemoeit zich niet langer met de invulling van het pand. 

Tien jaar lang heeft Aldi samen met de gemeente gezocht naar een nieuwe plek voor de winkel. Want destijds werd afgesproken dat Aldi tot uiterlijk 1 januari 2020 gedoogd zou worden aan de Vrijheidsstraat. De zoektocht kwam zelfs uit bij het van rijkswege beschermd stadsgezicht van Elburg, maar daar stak de politiek uiteindelijk een stokje voor.

Begin dit jaar besloot de gemeenteraad al om Aldi langer te gedogen. Maar omdat Aldi zelf zei niet langer te willen blijven, leek dat een lege huls. Nu hebben burgemeester en wethouders toch besloten om de Aldi definitief toe te staan om ook na 1 januari te blijven. ,,Op verzoek van Aldi’’, zegt de gemeente desgevraagd.

Buiten schot

In tien jaar is het dus niet gelukt om in Elburg een andere plek te vinden. Toch blijven ze zoeken, volgens wethouder Lyda Sneevliet: ,,Voor de locatie aan de Vrijheidsstraat geldt dat die uiteindelijk onvoldoende levensvatbaar is. Uitbreiden op deze plek is geen optie. Dit betekent dat we de eerder gemaakte afspraken over de tijdelijkheid laten vervallen.’’

Quote

Het was tien jaar geleden een goede gedachte

Lyda Sneevliet

Hope het kan dat de gemeente nu toch overstag gaat? Volgens Sneevliet is dat een soort voortschrijdend inzicht: ,,Het was tien jaar geleden een goede gedachte om een kwalitatieve afspraak te maken over de toekomst van deze plek. Tegenwoordig blijven we als overheid liever buiten schot bij het maken van dergelijke privaatrechtelijke afspraken.’’

Aldi kan nog vier jaar blijven aan de Vrijheidsstraat. ,,De huurovereenkomst tussen Aldi en de vastgoedeigenaar loopt door tot 31 december 2024’’, laat de gemeente weten. Wat er daarna met de locatie gebeurt, is nog niet duidelijk. Aldi zelf heeft niet gereageerd op vragen.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe