Volledig scherm
Een vergelijkbare antennemast aan de Oostelijke Rondweg in Elburg, met de Vesting op de achtergrond. © Floris Brandriet

Elburg heeft nieuwe plek voor omstreden antennemast bij Vesting

De omstreden antennemast van KPN komt toch niet in het beschermd stadsgezicht van de monumentale Vesting van Elburg. De gemeente heeft een nieuwe locatie op het oog; naast Veluwe Strandbad.

Aanvankelijk wilde de gemeente de mast plaatsen naast de nieuwe schaatsbaan. Maar omdat dat gebied binnen het van rijkswege beschermd stadsgezicht van Elburg valt, ontstond er veel weerstand onder de Elburger bevolking. Nu heeft het college van burgemeester en wethouders een andere plek bedacht; aan de andere kant van de Flevoweg, bij Veluwe Strandbad (zie interactieve kaart onder dit artikel).

,,Hiermee komen we tegemoet aan de bezwaren van omwonenden en andere belanghebbenden’’, zegt wethouder Lyda Sneevliet. ,,De mast komt nu op een plek die buiten het beschermd stadsgezicht ligt.’’ De Flevoweg (N309) vormt de grens van dat beschermde gebied.

Slecht bereik

Begin september hield de gemeente een informatieavond over de antennemast. Het bereik van mobiele telefoons in de monumentale binnenstad houdt al jaren te wensen over en het plaatsen van een extra mast is daarvoor de enige oplossing. 

Maar een mast van veertig meter past niet in het beschermd stadsgezicht, vonden velen. Er werd een actiegroep opgericht en ook oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop zag het niet zitten. Dat leidde tot een heroverweging van het college. ,,Tijdens de voorlichtingsavond we de suggestie aangereikt om te kijken naar een locatie achter Veluwe Strandbad. Dat hebben we gedaan en we kwamen tot de conclusie dat dit inderdaad een goede locatie is’’, zegt Sneevliet nu.

ESC

Voor KPN was het van belang dat de dekking ten opzichte van de bestaande masten goed zou zijn. Daardoor waren andere mogelijke locaties, waaronder bedrijventerrein Kruismaten en in de buurt van de voetbalvelden van ESC, niet geschikt. Die plekken zijn volgens de gemeente namelijk te dicht bij de andere masten.

Het college heeft aangegeven in principe medewerking te willen  verlenen. Het bedrijf Allinq kan daarom namens KPN nu een vergunning aanvragen. De beoogde locatie is in eigendom van de gemeente Elburg.

Veluwe