Volledig scherm
Foto ter illustratie. © WACONimages

Elburg krijgt weer camperplaatsen, besluit meerderheid van gemeenteraad

updateDe gemeente Elburg gaat weer camperplaatsen creëren. Dat heeft de gemeenteraad van Elburg maandagavond in meerderheid besloten. Op parkeerplaats De Oude Vos, nabij de haven en de binnenstad, worden nog deze maand vijftien tijdelijke plekken gecreëerd.

Het besluit kan opmerkelijk genoemd worden, omdat de gemeenteraad eind 2016 nog bepaalde dat het aanleggen van camperplaatsen geen taak is van de gemeente. VVD, Elburg Beleid en PvdA vinden dat nog steeds en zijn daarom ook nu nog tegen de gemeentelijke camperplaatsen. ChristenUnie, Algemeen Belang, SGP en CDA stemden echter voor het voorstel van het college, dat daarmee is aangenomen.

Doordat het havengebied van Elburg de afgelopen jaren grondig op de schop ging, was er na de herinrichting geen plek meer voor campers. De gemeente zocht daarna diverse alternatieven, maar kreeg geen toestemming van de gemeenteraad om elders camperplaatsen in te richten. 

Oneerlijke concurrentie

Ongeveer een maand geleden kwam het college met plannen om op parkeerplaats De Oude Vos, in de nabijheid van de haven en de monumentale binnenstad, ruimte voor campers te maken. Voor tien euro per nacht kunnen camperaars daar neerstrijken. Voornemen is om de plaatsen nog deze maand in gebruik te laten nemen. Het gaat om een zogenaamde pilot, die in het najaar geëvalueerd wordt.

Elburg Beleid, VVD en PvdA stemden tegen, omdat ze vinden dat de gemeente oneerlijk concurreert met campings. Peter van Andel noemde het plan zelfs ‘immoreel, onethisch en abject’. Volgens wethouder Arjan Klein zijn de plekken niet in strijd met de Wet Markt en Overheid, die dergelijke concurrentie door overheden moet voorkomen. De camperplaatsen zijn volgens hem bovendien niet te vergelijken met wat commerciële partijen aanbieden: ,,Dat is appels met peren vergelijken.’’

Plotse draai

Marc ter Avest, eigenaar van recreatiepark Veluwe Strandbad, laakt de plotse draai van de gemeente. ,,Twee jaar geleden zei de gemeenteraad nog dat het geen taak van de gemeente is om camperplaatsen te realiseren.’’ Ter Avest heeft, net als zijn collega-recreatieondernemer van Old Putten, geïnvesteerd in camperplaatsen op zijn bedrijf. ,,Ik snap de redenatie van de politiek dat de middenstand in Elburg profiteert van campergasten. Maar ze lijken te vergeten dat wij op onze bedrijven ook duizenden gasten krijgen die gaan winkelen in Elburg.’’ Ter Avest vindt het niet gepast dat de gemeente zelf camperplaatsen gaan uitbaten. ,,Ze moeten niet op de stoel van de ondernemers gaan zitten.’’

Bezwaar

Daarom is Ter Avest nu in overleg met de Recron, de belangenorganisatie voor de recreatiebranche. ,,We gaan eventueel bezwaar indienen tegen het besluit van de gemeente. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.’’

  1. Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrokken: ‘Niet te verklaren’
    PREMIUM

    Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrok­ken: ‘Niet te verklaren’

    Anja Dwars en Hans Bakker uit Deventer zijn niet te spreken over de gemeente Elburg. Die dreigde met een dwangsom als het stel geen informatie zou verschaffen over hun huurder Marjan Liemburg, waarvan Elburg denkt dat ze permanent woont in een recreatiewoning in Doornspijk. Dwars en Bakker verstuurden de informatie, maar kregen tóch een dwangsom van 2500 euro. Die vervolgens weer werd ingetrokken.

Veluwe