Volledig scherm
In de praktijk verandert er weinig aan de regels rondom de winkelopenstelling in bijvoorbeeld Elburg. © Vakfoto Van Der Beek

Elburg versoepelt regels voor winkelopenstelling: koopzondag nog altijd brug te ver

Winkeliers in de gemeente Elburg die hun deuren willen openen op tweede kerstdag of Hemelvaartsdag, hoeven daarvoor geen toestemming meer te vragen aan de gemeente. Tegelijkertijd benadrukt het college van burgemeester en wethouders dat deze versoepeling van de regels vooral niet moet worden beschouwd als een eerste stap richting invoering van de koopzondag.

Op dit moment hebben winkeliers in Elbug, 't Harde en Doornspijk al de mogelijkheid hun deuren te openen op nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag. Wel moet er vooraf toestemming worden gevraagd aan de gemeente. Ook mogen deze feestdagen niet vallen op een zondag. In dat geval krijgt de aanvrager nul op rekest.

Barrière

,,Toestemming vragen was in feite dus slechts een formaliteit'', weet woordvoerder Jean-Paul Lamers van de gemeente Elburg. Toch werd deze regel door winkeliers ervaren als een barrière en onnodige administratieve rompslomp. 

Daarom wil het college de regels versoepelen. Winkeliers hoeven niet langer toestemming te vragen als ze hun deuren willen openen op nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag. ,,Hiermee komen we tegemoet aan de wensen van de ondernemers in onze gemeente, die op deze dagen graag hun klanten willen bedienen'', aldus Lamers. De bedoeling is dat het voorstel nog voor het einde van het jaar wordt behandeld in de gemeenteraad. 

In de praktijk verandert er overigens weinig, zegt Joop Zwart, secretaris van ondernemersvereniging Winkel Vesting Elburg. ,,We gingen al massaal open op feestdagen zoals tweede paasdag en Hemelvaartsdag. Het enige wat straks anders is, is dat we geen toestemming meer hoeven te vragen.''

Koopzondag

Aan de zondagsrust wordt vooralsnog niet gemorreld, benadrukt het college. Daar zijn de ondernemers zich volgens Zwart ook van bewust. ,,De koopzondag komt er deze collegeperiode sowieso niet. Dat weten we.''

  1. Drugskoper voor vriendenclub krijgt celstraf: ‘maar dealen deed ik niet’
    PREMIUM

    Drugskoper voor vrienden­club krijgt celstraf: ‘maar dealen deed ik niet’

    De 38-jarige Bernardus van den A. kocht en vervoerde voor zichzelf en zijn vrienden cocaïne, amfetamine en GHB, en had een neppistool bij zich om eventuele belagers af te schrikken. Maar aan grootschalige handel in harddrugs, waar het openbaar ministerie hem van verdacht, deed de geboren Kampenaar naar eigen zeggen beslist niet. De rechter gaf hem voor dat laatste dan wel het voordeel van de twijfel, toch moet hij de gevangenis in. ,,De hoeveelheden drugs zijn een celstraf waard.”

Veluwe