Elburgers onder indruk van studiereis naar vernietigingskamp Sobibor: ‘Leerlingen worden in een week volwassen’

VIDEOElk jaar gaat een groep Gelderse scholieren naar vernietigingskamp Sobibor in Polen. Dat bezoek maakt diepe indruk op de tieners, maar ook op hun begeleiders. ,,Ik ben al zeven keer geweest, maar moet steeds weer huilen’’, zegt geschiedenisdocent Willem van Norel van het Nuborgh College in Elburg.

De vier Elburgse scholieren die afgelopen oktober naar Polen gingen, mochten woensdagochtend in het provinciehuis in Arnhem vertellen over hun ervaringen. De reis wordt immers betaald door de provincie Gelderland. Kevin van Norel (16) en zijn 17-jarige klasgenoten Judy Montizaan, Emma Lokhorst en Mayke Kamphuis overhandigden vervolgens een lespakket aan de plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten, Kees van Baak. Dat pakket, beschikbaar op internet en gefinancierd door de provincie, maakt het voor alle scholen mogelijk om het onderwerp te bespreken.

  1. Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrokken: ‘Niet te verklaren’
    PREMIUM

    Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrok­ken: ‘Niet te verklaren’

    Anja Dwars en Hans Bakker uit Deventer zijn niet te spreken over de gemeente Elburg. Die dreigde met een dwangsom als het stel geen informatie zou verschaffen over hun huurder Marjan Liemburg, waarvan Elburg denkt dat ze permanent woont in een recreatiewoning in Doornspijk. Dwars en Bakker verstuurden de informatie, maar kregen tóch een dwangsom van 2500 euro. Die vervolgens weer werd ingetrokken.

Veluwe