Elburgers onder indruk van studiereis naar vernietigingskamp Sobibor: ‘Leerlingen worden in een week volwassen’

VIDEOElk jaar gaat een groep Gelderse scholieren naar vernietigingskamp Sobibor in Polen. Dat bezoek maakt diepe indruk op de tieners, maar ook op hun begeleiders. ,,Ik ben al zeven keer geweest, maar moet steeds weer huilen’’, zegt geschiedenisdocent Willem van Norel van het Nuborgh College in Elburg.

De vier Elburgse scholieren die afgelopen oktober naar Polen gingen, mochten woensdagochtend in het provinciehuis in Arnhem vertellen over hun ervaringen. De reis wordt immers betaald door de provincie Gelderland. Kevin van Norel (16) en zijn 17-jarige klasgenoten Judy Montizaan, Emma Lokhorst en Mayke Kamphuis overhandigden vervolgens een lespakket aan de plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten, Kees van Baak. Dat pakket, beschikbaar op internet en gefinancierd door de provincie, maakt het voor alle scholen mogelijk om het onderwerp te bespreken.

  1. Deze exclusieve beelden bewijzen het: de wolven op de Noord-Veluwe breiden hun territorium uit
    PREMIUM
    video

    Deze exclusieve beelden bewijzen het: de wolven op de Noord-Veluwe breiden hun territori­um uit

    Dat de wolven op de Noord-Veluwe op verkenningstocht zijn, bleek onlangs al uit drollen die werden gevonden op plekken die voorheen nog wolf-vrij waren. Nu zijn er ook bewegende beelden die bewijzen dat de roedel hun Veluwse territorium uitbreidt. Boswachter Lennard Jasper Staatsbosbeheer Noord-Veluwe stelt ze namens het Wolvenmeldpunt beschikbaar. ,,Dit zijn beelden waar we niet op hadden gerekend.’’

Veluwe