Elburgers onder indruk van studiereis naar vernietigingskamp Sobibor: ‘Leerlingen worden in een week volwassen’

VIDEOElk jaar gaat een groep Gelderse scholieren naar vernietigingskamp Sobibor in Polen. Dat bezoek maakt diepe indruk op de tieners, maar ook op hun begeleiders. ,,Ik ben al zeven keer geweest, maar moet steeds weer huilen’’, zegt geschiedenisdocent Willem van Norel van het Nuborgh College in Elburg.

De vier Elburgse scholieren die afgelopen oktober naar Polen gingen, mochten woensdagochtend in het provinciehuis in Arnhem vertellen over hun ervaringen. De reis wordt immers betaald door de provincie Gelderland. Kevin van Norel (16) en zijn 17-jarige klasgenoten Judy Montizaan, Emma Lokhorst en Mayke Kamphuis overhandigden vervolgens een lespakket aan de plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten, Kees van Baak. Dat pakket, beschikbaar op internet en gefinancierd door de provincie, maakt het voor alle scholen mogelijk om het onderwerp te bespreken.

  1. Jonge inbrekersbende pleegde tientallen inbraken
    PREMIUM

    Jonge inbrekers­ben­de pleegde tientallen inbraken

    De rechtbank in Utrecht heeft vandaag het voorarrest van vier jonge Amersfoorters verlengd. De Amersfoorters, drie jongens van 19 jaar oud en een 18-jarige, zouden betrokken zijn bij tientallen inbraken in Amersfoort en omgeving. Bij hun strooptochten waren ze onder andere ook actief in 't Harde. Volgens officier van justitie Cees-Jan Booy vormden de jonge verdachten een criminele organisatie die gericht was op het plegen van inbraken en het verkopen van harddrugs.

Veluwe