Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg met de elf onderscheiden brandweerlieden.
Volledig scherm
Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg met de elf onderscheiden brandweerlieden. © nwvfoto

Elf vrijwillige brandweerlieden in Elburg na twintig jaar koninklijk onderscheiden

Elf brandweervrijwilligers zijn in Elburg vanavond koninklijk onderscheiden. De blusgasten zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, omdat zij twintig jaar of langer actief zijn geweest voor de vrijwillige brandweer in Elburg.

Voorheen kregen vrijwillige brandweerlieden automatisch een koninklijke onderscheiding opgespeld na twee decennia vrijwilligerswerk, maar die regeling is met ingang van het nieuwe jaar afgeschaft. Tot 24 april aanstaande wordt er echter nog een uitzondering gemaakt voor de brandweer.

Postcommandant Arjan Bruijnes vroeg de onderscheidingen vorig jaar al aan voor zijn manschappen. Maandagavond werden de lintjes door burgemeester Jan Nathan Rozendaal uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van het korps in de kazerne in Oostendorp. ,,Met jullie grote verantwoordelijkheidsbesef, hulpvaardigheid, loyaliteit en doorzettingsvermogen zijn jullie een stimulerend voorbeeld voor anderen’’, sprak hij.

‘Zwaar en belastend’

Burgemeester Rozendaal vroeg daarnaast ook aandacht voor de schaduwkanten van het brandweerwerk: ,,Het kan fysiek en emotioneel zwaar en belastend zijn. Als brandweerman of -vrouw word je onvermijdelijk geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen. Gebeurtenissen op of over de grens van leven en dood. Laten we deze keerzijde van het brandweerwerk niet uit het oog verliezen.’’

De onderscheidingen waren voor: Harry Binnekamp, Bennie van den Bosch, Erik Bosch, Arjan Bruijnes, Hubert Bruijnes, Richard van den Eijk, Ben Gardebroek, Jaap Holstege, Gerrit Pleiter, Dirk van Putten en Anthon Wolf.

Veluwe