Volledig scherm
ANP © ANP

Geen Veluwemeertocht

ELBURG - De Veluwemeertocht voor recreaten die voor zaterdag was gepland, gaat niet door. Het ijs van het Veluwemeer biedt onvoldoende ruimte voor grote aantallen schaatsers.

Inmiddels is er wel een hele mooie baan gerealiseerd. Dit hebben de samenwerkende IJsverenigingen van Elburg, Oosterwolde, Doornspijk, Kampen en Harderwijk gedaan voor de NK marathon op vrijdag en de kleine toertocht op zaterdag voor 3500 deelnemers. Volgens burgemeester Frans de Lange bestaat er nu een beeld dat er op het hele Veluwemeer geschaatst kan worden. "Dat is niet het geval. Er is een baan geveegd, het is een rondje van 10 km vlak voor Elburg. Op de rest van het meer valt niet te schaatsen. We roepen schaatsliefhebbers op om zaterdag uit te zien naar een andere schaatslocatie. " Volgens burgemeester Frans de Lange kun je de huidige situatie niet vergelijken met die van een Veluwemeertocht. "Dan zijn er 10.000 tot 15.000 deelnemers die verspreid over een gebied van Harderwijk tot Kampen het ijs opgaan. Nu is alles geconcentreerd bij Elburg." Hij laat er geen twijfel over bestaan dat de rest van het meer ontoegankelijk is. "Naast de baan gaat het om ijs met een dikke laag sneeuw. Verder ligt er tussen Elburg en Nunspeet een groot en breed wak, veroorzaakt door de uitmonding van een beek. Zeer gevaarlijk is het dunne ijs op de noordkant van het Veluwemeer. De hier aanwezige vaargeul ligt nog maar net dicht. Het water is 4 meter diep en het is levensgevaarlijk om vanaf de zijde van Flevoland op het ijs te gaan. Ook onder de brug is het ijs zeer onbetrouwbaar." Naast de beschikbare schaatsruimte is ook de parkeerruimte beperkt. Er is niet meer parkeerruimte beschikbaar dan voor de 3500 toerrijders.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Veluwe