Volledig scherm
Boze buren verzetten zich deze zomer heftig tegen de komst van arbeidsmigranten in het brigadegebouw, dat op de achtergrond staat. © Henri van der Beek

Grote groep arbeidsmigranten niet welkom in veelbesproken brigadegebouw ’t Harde

In het zogenoemde brigadegebouw aan de rand van ’t Harde mogen geen 46 arbeidsmigranten worden gehuisvest. De gemeente Elburg heeft de vergunningaanvraag van vastgoedondernemer Harry Frens afgewezen.

De plannen om in het gebouw 46 arbeidsmigranten onder te brengen, leidden tot grote onrust in het verder zo rustige straatje waar het gebouw staat. De buurt was de laatste maanden trouw aanwezig bij elke gemeentelijke vergadering waar het onderwerp werd besproken. De gemeente wijst de aanvraag nu af, omdat het verkeer van de A28 en de naastgelegen Eperweg tot een te hoge geluidsbelasting in het gebouw zouden leiden. 

Wethouder Lyda Sneevliet zegt daarover: ,,De binnenruimtes kennen te veel omgevingsgeluid. De te huisvesten arbeidsmigranten hebben geen mogelijkheid om zich terug te trekken in een rustiger ruimte. De aanvrager moet dan aantonen dat het niet mogelijk is om geluidswerende en/of geluidsabsorberende maatregelen te treffen. Dat is niet gebeurd.’’

Nog niet gerust

,,We hebben de eerste slag gewonnen’’, reageert buurman Jos Brussée, die als woordvoerder van de buurt optreedt. Hij is echter nog niet gerust op een goede afloop: ,,Zeker niet. Omdat Frens al vanaf 2017 met de gemeente in contact is en er door wethouder Jan Polinder toezeggingen gedaan zijn. Je kan er gif op innemen dat Frens hiertegen in bezwaar gaat. Maar ik ben wel blij dat de gemeente nu doet wat ze moet doen.’’

Naar het reilen en zeilen van de door Brussée genoemde Jan Polinder loopt overigens een integriteitsonderzoek. Dat onderzoek zou aanvankelijk direct na het zomerreces afgerond worden, maar heeft vertraging opgelopen door persoonlijke omstandigheden.

Bezwaar

Frens laat in een reactie weten inderdaad bezwaar te gaan maken. ,,Je moet binnen een bepaalde termijn reageren en ik wil die juridische lijnen volgen. Maar ik wil gewoon in gesprek blijven met de gemeente. Ik ben wel blij dat de gemeente zo bezorgd is over de woonsituatie van arbeidsmigranten en hoop dat ze dat voor alle inwoners is.’’ Frens benadrukt dat het huisvesten van 46 arbeidsmigranten tijdelijk zal zijn. ,,Op termijn willen we er iets ontwikkelen dat bij de buurt past.’’

Onbegrepen gedrag

De gemeenteraad van Elburg bepaalde eerder om de plannen van Harry Frens ‘on hold’ te zetten, vanwege de onrust die ze in de samenleving veroorzaken. Behalve het huisvesten van 46 arbeidsmigranten in het brigadegebouw aan de Graaf Reinoldweg, leverde Harry Frens namelijk ook plannen in bij de gemeente om aan de Berkenweg in Doornspijk arbeidsmigranten en mensen met onbegrepen gedrag te huisvesten.

De vergunningaanvraag voor het brigadegebouw was echter daags voor het besluit van de raad al ingediend en moest daarom volgens de wettelijke regels behandeld worden. Daaruit blijkt nu dus dat de aanvraag ‘na zorgvuldige toetsing’ geen akkoord krijgt.

Steekpartij

Een kleine twee weken geleden werd de onrust over de plannen opnieuw gevoed door een steekpartij aan de Berkenweg. Een groep Roemenen had in Nunspeet ruzie gekregen, wat op het voormalige vakantiepark Stuyvenzand uiteindelijk leidde tot een steekpartij waarbij meerdere gewonden vielen. Vorige week maandagavond hield de gemeente Elburg een informatieavond over het huisvesten van arbeidsmigranten en mensen met onbegrepen gedrag. Ook die avond werd weer druk bezocht.

  1. Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrokken: ‘Niet te verklaren’
    PREMIUM

    Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrok­ken: ‘Niet te verklaren’

    Anja Dwars en Hans Bakker uit Deventer zijn niet te spreken over de gemeente Elburg. Die dreigde met een dwangsom als het stel geen informatie zou verschaffen over hun huurder Marjan Liemburg, waarvan Elburg denkt dat ze permanent woont in een recreatiewoning in Doornspijk. Dwars en Bakker verstuurden de informatie, maar kregen tóch een dwangsom van 2500 euro. Die vervolgens weer werd ingetrokken.

Veluwe