Hoe een overwoekerde tuin een hele buurt in Elburg bezig houdt (behalve de eigenaar zelf)

VIDEOZe zijn ten einde raad, de bewoners van een handvol huizen aan de Oude Bleeksweg en de Kamperweg in Elburg. Al ruim tien jaar laat een van hun buren zijn tuin zo overwoekeren, dat iedereen er last van heeft. ,,Ik heb geen tijd meer voor andere dingen, ben alleen maar in de tuin bezig.’’

Vrijwel iedereen in Elburg kent de plek. Wie bij de Mheenpoort de Vesting verlaat, stuit aan de linkerhand al snel op de beruchte kassen. Vroeger werden hier eenjarige planten gekweekt, maar nu staan ze ramvol onkruid. Blaadjes drukken massaal hun nerven aan het venster. De eigenaar onderhoudt het perceel niet, zoveel is wel duidelijk. Al ruim een decennium is hier geen heggenschaar of schoffel naar binnen gegaan. Ratten wel, muizen en ander ongedierte. Af en toe eens iemand voor een gewaagde fotoshoot. Het groen komt inmiddels door gaten in het dak naar buiten. Het is een ieder een doorn in het oog.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe