Volledig scherm
Overzicht van de belangstelling van politici voor een zetel in de raad. © Local Focus

In deze plaatsen is het dringen geblazen om een raadszetel

In Elburg, Nunspeet, Voorst en Urk is in dit deel van het land de belangstelling om als politicus een plekje in de gemeenteraad te krijgen het grootst.  

In heel Nederland hebben zich bijna 54 duizend mensen kandidaat gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Daarmee zijn - om er een beeld van de krijgen - nagenoeg alle stoelen in de Amsterdam ArenA te vullen. Voor elke beschikbare plek in de gemeenteraad zijn er gemiddeld iets minder dan zeven gegadigden. Dat blijkt uit een analyse van alle kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen door LocalFocus.

In Elburg zijn er 9,6 kandidaten per beschikbare zetel, in Nunspeet 9,1 kandidaten, in Voorst 8,8 en op Urk 8,3. In de gemeenten Nijkerk en Dalfsen is het aantal kandidaten waaruit gekozen kan worden het laagst in deze regio: 3.7 per zetel.

Hoe heten ze?

De kans is groot dat kiezers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een Jan, Henk, Hans of Peter tegenkomen op hun stembiljet. Ongeveer één op de negen kandidaat-raadsleden draagt namelijk een van deze voornamen. De meest voorkomende vrouwennamen op de kandidatenlijsten zijn Karin, Marianne en Joke, zo blijkt uit een analyse van LocalFocus.

Veluwe