Volledig scherm
PREMIUM
Het Vuursteun Commando beschikte tegenwoordig over ruim twintig pantserhouwitsers, omdat de krijgsmacht meer geld heeft gekregen. © Henri van der Beek

Kanonnen uit ’t Harde moeten half jaar Russen op afstand houden in Litouwen

VideoZo’n honderd militairen en vijf pantserhouwitsers uit ’t Harde zijn vertrokken naar Litouwen. Het Vuursteun Commando moet de Russen een half jaar lang afschrikken en afremmen, als zij onverhoopt de Baltische Staten binnenvallen. ,,Dan ben je gewoon de lul’’, zegt kapitein Evert-Jan Daniëls.

Voor het eerst sinds Uruzgan (2010) gaan de houwitsers op uitzending. Een gevolg van meer geld bij Defensie?

,,Nee, dat heeft er niks mee te maken. Dit is het gevolg van een commitment van de Navo in 2015. Die moet je gewoon uitvoeren. Er zitten eenheden van de Navo in Polen, Letland, Estland en Litouwen. Zij voelen een heel andere dreiging door Rusland en Wit-Rusland, hun buurlanden, dan dat wij doen. De zogenoemde enhanced Forward Presence van de Navo is om hen af te schrikken. Zo van: een aanval op één, is een aanval op allen.”

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe