Volledig scherm
De entree van museum het Gruithuis van Arent thoe Boecop met boven de deur het uithangbord dat Gert Jansen jarenlang bij zijn huis had hangen. © Arent thoe Boecop

'Kunstenmaker' Gert Jansen postuum geëerd met expositie in Elburg

Kunstenmaker, geen kunstenaar. Zo noemde Gert Jansen uit Elburg zichzelf. In januari van dit jaar overleed hij op 61-jarige leeftijd. Oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop houdt komend weekend een tentoonstelling ter nagedachtenis aan hem.

,,Elk jaar richten we in verband met open monumentendag een expositie in voor plaatselijke kunstenaars. Dit jaar zou Gert aan de beurt zijn, in januari overleed hij. Nu doen we dat postuum. Er zijn ruim dertig schilderijen van hem te zien'' aldus Wim van Triest van Arent thoe Boecop.

Markant

Gert Jansen was een bekend en markant figuur in Elburg en schilderde vaak op straat, waaronder op de Vischmarkt. Jarenlang woonde hij in de binnenstad aan de Ellestraat, waar hij portretten, bloemen, huizen, botters en andere schepen schilderde. Hij gebruikte zijn huis ook als etalage.

Expo Gert Jansen

De expositie over het leven en werk van Gert Jansen is in het verenigingsgebouw Gruithuis aan de Krommesteeg 11 en is geopend op vrijdag 7 september van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Op zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur.

,,Gert was echt van alle markten thuis'', aldus Van Triest. Ook maakte Jansen pentekeningen. In de Elburger Courant had hij jarenlang de rubriek Luc Lucifer. Daarin stelde hij zaken aan de kaak waarover hij zich verbaasde of waaraan hij zich stoorde. In 2008 verscheen er een kinderboek van hem: Luc Lucifer en Druppie Drup.

  1. Jonge inbrekersbende pleegde tientallen inbraken
    PREMIUM

    Jonge inbrekers­ben­de pleegde tientallen inbraken

    De rechtbank in Utrecht heeft vandaag het voorarrest van vier jonge Amersfoorters verlengd. De Amersfoorters, drie jongens van 19 jaar oud en een 18-jarige, zouden betrokken zijn bij tientallen inbraken in Amersfoort en omgeving. Bij hun strooptochten waren ze onder andere ook actief in 't Harde. Volgens officier van justitie Cees-Jan Booy vormden de jonge verdachten een criminele organisatie die gericht was op het plegen van inbraken en het verkopen van harddrugs.

Veluwe