Volledig scherm
Marga Schoots uit ’t Harde, kandidaat voor de Provinciale Staten van Gelderland voor de VVD. © VVD Gelderland

Marga Schoots uit 't Harde in sleutelpositie bij Gelderse VVD

Krijgt ze een plekje in de Provinciale Staten van Gelderland voor de VVD? Of valt ze er toch net buiten? Dat is de grote vraag voor Marga Schoots uit ’t Harde.

Donderdagmorgen laat ze vlak voor het fractie-overleg weten ‘in een sleutelpositie te zitten’. Haar partij had negen zetels, maar heeft er één verloren na de verkiezingen. En dat terwijl Schoots op nummer negen op de lijst stond. ,,Ik schuif in ieder geval al wel vast aan bij de fractie”, zegt de huidig fractievoorzitter én raadslid van de VVD in Elburg.

Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor Schoots nog kan doorschuiven naar een zetel. Bijvoorbeeld via de restzetel of de voorkeurstemmen, maar dat lijkt allebei niet waarschijnlijk. ,,De kans is wel groot dat we als grootste partij een Gedeputeerde gaan afvaardigen. Met Jan Markink hebben we daar een goede, ervaren persoon voor. Als dat gebeurt schuift de lijst op, ben ik nummer acht en word ik Statenlid”, zegt ze met een lach. ,,Ik ben er eigenlijk zo ingerold, ik ben al blij met elke ervaring die ik hier opdoe.”

Merkwaardig

Schoots reageert ook nog even op de uitslag in Gelderland, waar Forum voor Democratie uit het niets de tweede partij is geworden. ,,Terwijl ze eigenlijk helemaal geen verkiezingsprogramma hebben hier. Het is hoogst merkwaardig en het wordt een flinke politie uitdaging.”

Andere kandidaten uit de Noord-Veluwe die in aanmerking komen voor, of een grote kans maken op, een plek in Provinciale Staten in Gelderland: Wouter Kamp uit Epe voor de ChristenUnie; Rosmarijn Boender uit Hattem voor de VVD; Arjan de Kok uit Noordeinde voor Forum voor Democratie en Hans van Ark uit Wapenveld voor het CDA. Lia van Dijk uit Wezep lijkt voor de Partij voor de Dieren als nummer drie (twee zetels) net buiten de boot te vallen.

  1. Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrokken: ‘Niet te verklaren’
    PREMIUM

    Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrok­ken: ‘Niet te verklaren’

    Anja Dwars en Hans Bakker uit Deventer zijn niet te spreken over de gemeente Elburg. Die dreigde met een dwangsom als het stel geen informatie zou verschaffen over hun huurder Marjan Liemburg, waarvan Elburg denkt dat ze permanent woont in een recreatiewoning in Doornspijk. Dwars en Bakker verstuurden de informatie, maar kregen tóch een dwangsom van 2500 euro. Die vervolgens weer werd ingetrokken.

Veluwe