Volledig scherm
De 27ste editie van Lowlands op het evenemententerrein naast Walibi Holland in Biddinghuizen. © Bram van de Biezen/Hollandluchtfoto

Minder meldingen geluidsoverlast Lowlands, met dank aan de wind

Er zijn uit de gemeenten Nunspeet, Oldebroek en Elburg weinig meldingen van geluidsoverlast door Lowlands binnengekomen. Met dank aan de wind, die kwam het weekend vooral uit  westelijke richting.

De drie gemeenten op de Noord-Veluwe hebben tijdens het festival zelf geluidsmetingen verricht en wie overlast ervoer, kon daarnaast een appje sturen naar een speciaal nummer. Vrijdag kwam daar welgeteld één appje op binnen, zaterdagavond volgden 44 meldingen en zondag was aan het eind van de middag één melding binnen.  ,,De wind stond gunstig voor de Veluwse gemeenten, kwam uit westelijke richting’’, zegt Erik Roelofsen.  Hij verricht in opdracht van Oldebroek, Nunspeet en Elburg geluidsmetingen tijdens Lowlands.  

Gunstige wind

Op verschillende plekken op het ‘oude land’ meetpunten ingericht. Vorig jaar werden er uiteindelijk tijdens Lowlands meer dan honderd klachten geregistreerd. Ook monitort Roelofsen de meldingen die op het speciale nummer binnenkomen. ,,Vrijdagavond en zaterdag overdag stond de wind gunstig. Zaterdagavond kwam de wind ook uit zuid-westelijke richting maar nam af, het klaarde flink op. Daardoor was festivalgeluid in met name Doornspijk en ten noorden van Elburg goed te horen. Ik was op het parkeerterrein vlakbij de haven en kon de teksten van de artiesten letterlijk horen. Daar was niet geen apparatuur voor nodig.’’ Ook zorgen bastonen voor veel overlast in de nabije omgeving.

Defqon.1

Eind juni kwamen tijdens Defqon.1 142 meldingen van geluidsoverlast binnen. Defqon.1 en Lowlands trekken elke zomer tienduizenden bezoekers. De meerdaagse festivals worden ‘s zomers gehouden op het evenemententerrein naast Walibi Holland in Biddinghuizen. Vanwege toenemende klachten van de eigen inwoners, besloten de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek vorig jaar voor het eerst zelf geluidsmetingen te verrichten tijdens Lowlands. 

 Bevindingen

Roelofsen koppelt zijn bevindingen maandagmorgen terug aan de drie gemeenten. De officiële rapportage volgt een week later.

  1. Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Je vaccinatie halen die je beschermt tegen infectieziekten? Dat kan je maar beter wél doen. Hoewel stafarts jeugdgezondheid Marjolein van der Laan van GGD Noord- en Oost-Gelderland ieders keuze respecteert, hoopt ze toch de vaccinatiegraad in haar werkgebied te verhogen. Een proef in zes gemeenten op de Noord Veluwe is een van de maatregelen. Van der Laan: ,,Alle jongeren die zijn opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie, krijgen de mogelijkheid andere gemiste vaccinaties alsnog te krijgen.”

Veluwe