Volledig scherm

Minder statushouders Noord-Veluwe in eerste helft 2017

ELBURG - De Noord-Veluwse gemeenten hoeven in de eerste helft van 2017 ongeveer eenderde minder statushouders te huisvesten dan in de eerste helft van dit jaar.

Zo gaat het in Elburg en Oldebroek om 18, tegenover respectievelijk 27 en 28 vorig jaar en in Nunspeet om 21 in plaats van 32. De verwachting is wel dat het aantal in de tweede helft van 2017 hoger zal liggen dan in het eerste halfjaar.

Ook Heerde hoeft in de eerste helft van volgend jaar minder statushouders te huisvesten dan in de eerste helft van dit jaar: 15 tegenover 22. In Hattem gaat het om negen personen, terwijl het er dit jaar veertien waren. "Dat is lager dan verwacht", zegt een woordvoerder van Hattem.

Alle vijf Noord-Veluwse gemeenten geven aan dat ze verwachten de taakstelling van dit jaar te halen. Nunspeet en Elburg moeten dit jaar nog twintig statushouders huisvesten om aan de huidige taakstelling te voldoen.

Oldebroek, dat ruim dertig Eritrese vrouwen onderbracht op één locatie, werkt op dit moment aan het huisvesten van de laatste van zestig personen. Hattem had op peilmoment 1 september 25 van de dertig statushouders voorzien van een woning.

De gemeente Elburg had zich eerder dit jaar nog voorgenomen om in 2016 dertig extra statushouders te huisvesten, maar het college van burgemeester en wethouders maakte onlangs bekend dat dat toch niet gaat lukken. De ambitie is doorgeschoven naar 2017 en wellicht 2018.

Veluwe