Volledig scherm
Het Nationaal Orgelmuseum (rechts) en op de achtergrond de Grote Kerk van Elburg. © Lusine Gregoryan

Onderzoek naar ‘mini-stadsverwarming’ in monumentale binnenstad van Elburg

De monumentale binnenstad van Elburg krijgt mogelijk een vorm van stadsverwarming. Aanvankelijk op kleine schaal, met vier deelnemers, maar in een later stadium zouden meer gebouwen kunnen aansluiten. Voor een haalbaarheidsonderzoek is dankzij een provinciale subsidie nu voldoende geld. Binnen een jaar moet er een concreet plan liggen.

Het begon eigenlijk allemaal met de wens van het Nationaal Orgelmuseum om haar twee panden met een glazen koepel aan elkaar te verbinden. Architect Fenneken Anneveld-van Wesel stelde dat dan de verduurzaming van het volledige complex onderzocht zou moeten worden. Inmiddels is ze projectleider van het plan voor een ‘mini-stadsverwarming’. Dankzij een subsidie van de provincie Gelderland kan nu een haalbaarheidsstudie worden opgestart. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en TU Delft zijn bovenmatig geïnteresseerd.

Dat laatste is eenvoudig te verklaren, zegt Hielkje Zijlstra, die als universitair hoofddocent verbonden is aan de faculteit bouwkunde van de TU: ,,Bij de hele energietransitie wordt er vaak om historische binnensteden heen gedanst, omdat de gedachte is dat ‘er toch niks kan’. Het is vaak moeilijk, omdat het om monumenten gaat. Daarom is dit project zo interessant.’’

Bodemwarmte

Voor het project hebben het Nationaal Orgelmuseum, Museum Sjoel Elburg, de Grote Kerk en restaurant De Haas de handen ineen geslagen. Anneveld-van Wesel: ,,Voor het Orgelmuseum maakten we een plan dat eigenlijk te duur was en toen hoorden we dat De Haas graag iets met bodemwarmte wil doen. Zij hebben veel warmte over, want ze koelen veel. Die warmte wordt nu het riool of de lucht in geblazen, maar zou je ook kunnen opslaan.’’

De architect, die haar eigen Landgoed Schouwenburg in ’t Harde ook verduurzaamde, noemt het een ‘mini-stadsverwarming’, omdat er vier partijen bij betrokken zijn. ,,Om innovatieve projecten uit de klei te trekken kan je beter met vier partijen werken dan met twintig.’’ Maar mocht het plan gerealiseerd worden, dan kunnen mogelijk ook andere pandeigenaren in de Vesting letterlijk en figuurlijk aansluiten.

Gas

Anneveld-van Wesel ziet mogelijkheden voor opslag van koude en warmte (bijvoorbeeld water) in ‘de droge gracht’; het grasveld naast de stadsmuur bij de oude kerk. ,,Voor een boring van honderd meter diepte hoef je maar een klein stukje graszode te lichten. Ik weet dat dat kan, maar daar hebben we deskundigen voor nodig en die kunnen we nu voor een haalbaarheidsonderzoek inschakelen.’’

De vier betrokken partijen gebruiken nu samen meer dan 100.000 kubieke meter gas per jaar, deels om te verwarmen en deels om te koelen. Met een warmtenet zal het gasverbruik aanzienlijk worden teruggedrongen. Het is de bedoeling dat het haalbaarheidsonderzoek binnen een jaar wordt afgerond en dat er dan een concreet plan ligt.

  1. Maatschappelijk werkster verdacht van oplichten dementerende vrouw uit Heerde

    Maatschap­pe­lijk werkster verdacht van oplichten dementeren­de vrouw uit Heerde

    Een 45-jarige inwoonster van ’t Harde zou als maatschappelijk werkster een dementerende vrouw in Heerde bijna 245.000 euro afhandig hebben gemaakt. Dat bleek gisteren op de rechtbank in Arnhem. De officier van justitie wil dat ze het bedrag inlevert. Daarnaast eiste hij een werkstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor valsheid in geschrifte en oplichting.

Veluwe