Volledig scherm
© Thinkstock

Oplichter trekt spoor van ellende door Nederland

ZUTPHEN - Een eigenaresse van een Bed en Breakfast in Elburg was een van de vele slachtoffers van een 49-jarige oplichter, die samen met zijn vader een spoor van ellende trok door Nederland. De officier van justitie eiste vrijdag voor de rechtbank in Zutphen 2 jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest tegen de man. De zaak tegen zijn vader werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

De 49-jarige man stond terecht voor oplichting en valsheid in geschrifte. Volgens de officier van justitie heeft de man kenmerken van een notoire oplichter die een spoor achter zich laat van mensen die nog geld van hem tegoed hebben. Samen met zijn vader trok verdachte in de periode van 2009 tot 2014 van de ene woonplaats naar de andere in Nederland.

Boten
Zo deed hij zich voor als vermogend man in de jachtenbouw. Zijn slachtoffers kregen onder meer te horen dat hij tonnen had verdiend met de verkoop van een huis in Frankrijk, maar tijdelijk niet over het geld kon beschikken omdat het op een rekening van een notaris stond. Ook zou hij gebruik hebben gemaakt van vervalste bankafschriften, een cheque en een werkgeversverklaring.

Kerfstok
En daar kwam hij steeds mee weg. Binnen het verspreidingsgebied van de Stentor benadeelde hij onder meer een bedrijf in Zwartewaterland, een woningeigenaar in Lelystad, een hotelhouder in Kampen en de eigenaresse van een Bed and Breakfast in Elburg. Zij zou op voorstel van de verdachte met hem een luxe jacht charteren in Frankrijk, waarvoor de vrouw de catering zou kunnen verzorgen. De vrouw wordt overgehaald om te investeren in het jacht en vertrekt zelfs met verdachte naar Frankrijk. Uiteindelijk gaat het bedrijf niet door en de vrouw blijft met een schadepost van 13.500 euro achter. De officier acht bewezen dat verdachte 5.500 euro van de vrouw verduisterd heeft.

Tegen de lamp
De verdachte en zijn vader vertrokken in 2014 naar Italië en Frankrijk en stonden sinds begin 2016 in het kader van het stafrechtelijk onderzoek internationaal gesignaleerd. Begin mei werden ze aangehouden in Frankrijk en aan Nederland overgeleverd. De strafzaak tegen de vader is geseponeerd. Er is onvoldoende bewijs dat hij op de hoogte was van de oplichtingen of hierin een actieve rol heeft gespeeld.

De officier van justitie eiste 24 maanden gevangenisstraf met aftrek van voorarrest tegen de verdachte, die al eerder voor oplichting was veroordeeld.

De rechtbank doet op 11 november uitspraak.

Veluwe