Volledig scherm
PREMIUM
Kunstenares Bea Rozendaal uit Doornspijk maakte een borstbeeld van organist Jan Pieterszoon Sweelinck. Het beeld staat sinds zaterdag in het Nationaal Orgelmuseum in Elburg. © Henri van der Beek

Organist Sweelinck verdween van het 'geeltje', maar is vereeuwigd in Elburg

Hij was de enige Nederlandse componist met een beeltenis op papiergeld. Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) sierde het bankbiljet van 25 gulden, dat in de volksmond als 'geeltje' werd betiteld. Met de introductie van de euro werd deze afbeelding letterlijk uit handen gegeven. Voor het Nationaal Orgelmuseum in Elburg reden te meer om een borstbeeld van deze legendarische componist en organist te onthullen.

De opkomst in een zaaltje binnen het museum mag gerust behoorlijk genoemd worden. Ruim veertig mensen luisteren ademloos naar de korte verhalen van Maarten Seijbel. Hij is conservator en voorzitter van de Stichting tot Behoud van het Nederlandse orgel. Tussentijds worden de gasten verrast met orgelspel van Henk Verhoef, de huidige organist van de Nieuwe Kerk in Amsterdam. 

  1. Ridders, vorsten en de Hanze: ‘fascinerende geschiedenis’ van Gelderland verschijnt in stripvorm
    PREMIUM

    Ridders, vorsten en de Hanze: ‘fascine­ren­de geschiede­nis’ van Gelderland verschijnt in stripvorm

    Vrijwel iedereen weet dat Willem van Oranje is vermoord door Balthasar Gerards en dat in 1600 de Slag bij Nieuwpoort werd uitgevochten. Minder bekend is dat Harderwijk en Zutphen gedurende de 14e en 15e eeuw belangrijke handelssteden waren en dat bij Ugchelen eeuwenlang de hoogste rechtbank op de Veluwe zetelde. Een nieuw stripboek over de geschiedenis van Gelderland, gemaakt door historicus René Arendsen en tekenaar Danker Jan Oreel, moet daar verandering in brengen.

Veluwe