Volledig scherm
PREMIUM
De ganzen zorgden afgelopen zomer nog met grote regelmaat voor overlast op de Zwolscheweg, die van en naar de binnenstad van Elburg leidt. © Archief Henri van der Beek

Overlastganzen Elburg gevangen en afgevoerd naar ‘paradijs’ in Drenthe

VIDEOHet merendeel van de ganzen die in Elburg voor steeds meer overlast zorgden, is gevangen en afgevoerd. Ze krijgen een nieuw onderkomen in Akka’s Ganzenparadijs in het Drentse Dalen. Tien ganzen mogen in Elburg blijven, maar ze mogen zich niet (te snel) vermenigvuldigen.

De ganzen hadden het goed in Elburg. Misschien wel te goed, constateerde wethouder Henk Wessel andermaal. Diverse inwoners kwamen de beesten met grote regelmaat voeren. Zo vertelde een restauranthoudster afgelopen zomer aan de Stentor zelfs dat ze elke dag twee fietstassen vol brood in het water kiepert. De ganzen hadden mede daardoor weinig reden om te verkassen. Bovendien werden het er steeds meer.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe