Overlastganzen Elburg verkassen naar boerderij

VideoDe grote groep ganzen die al maanden voor overlast zorgt langs de Zwolscheweg in Elburg, wordt dit najaar flink uitgedund. Een deel van de dieren wordt gevangen en overgebracht naar een speciale boerderij. Daarnaast wordt de voortplanting aan banden gelegd door de eieren in te smeren met een middeltje, dat ervoor zorgt dat ze niet uitkomen.

Dat laat wethouder Henk Wessel weten in de wekelijkse nieuwsbrief van de gemeente Elburg. ‘Met deze diervriendelijke aanpak proberen we de leuke sfeer rondom de ganzen te bewaren maar de overlast fors te beperken’, schrijft de bestuurder. 

Rij, loop of fiets op een willekeurige dag over de Zwolscheweg naar de binnenstad van Elburg; grote kans dat je halverwege moet uitwijken of stoppen voor een gans. Met enige regelmaat belandt een gans dan ook onder de wielen van een voertuig. 

Troep 

Wat ooit begon met een paar dieren, is inmiddels uitgegroeid tot een troep die volgens velen te groot is voor de plek waar ze zitten. En dat leidt tot problemen. Wethouder Wessel: ‘sommige ganzen zijn in het drukke verkeer gesneuveld, automobilisten worden afgeleid en fietsers twijfelen of ze de confrontatie wel of niet aangaan en proberen niet uit te glijden over de glibberige mest’. 

Daarom heeft het Elburgse college van burgemeester en wethouders besloten in te grijpen. Een deel van de dieren wordt volgens Wessel overgebracht naar een speciale ‘ganzenboerderij’ elders in het land. ‘Van de overgebleven ganzen zullen we het grootste deel van de vele eieren die ze leggen insmeren met een soort voorbehoedsmiddel zodat niet alle eieren uitkomen’. 

Stoppen met voeren

Afgelopen juli zei een inwoner van Elburg tegen de Stentor dat de dieren regelmatig worden gevoerd. Sandra, die niet met haar naam in de krant wilde, bekende dagelijks anderhalve kilo graan in het water te scheppen. En ze was duidelijk niet de enige. Wethouder Wessel roept inwoners dan ook op te stoppen met het voeren van de ganzen. ‘Hoe goed bedoeld ook’. 

Wanneer de ganzen precies worden verwijderd, is nog onbekend. Het moet in ieder geval dit najaar gebeuren, belooft Wessel. 

Volledig scherm
De groep ganzen zorgt voor veel overlast op de Zwolscheweg in Elburg. © Henri van der Beek
  1. Maatschappelijk werkster verdacht van oplichten dementerende vrouw uit Heerde

    Maatschap­pe­lijk werkster verdacht van oplichten dementeren­de vrouw uit Heerde

    Een 45-jarige inwoonster van ’t Harde zou als maatschappelijk werkster een dementerende vrouw in Heerde bijna 245.000 euro afhandig hebben gemaakt. Dat bleek gisteren op de rechtbank in Arnhem. De officier van justitie wil dat ze het bedrag inlevert. Daarnaast eiste hij een werkstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor valsheid in geschrifte en oplichting.

Veluwe