Overlastganzen Elburg verkassen naar boerderij

VideoDe grote groep ganzen die al maanden voor overlast zorgt langs de Zwolscheweg in Elburg, wordt dit najaar flink uitgedund. Een deel van de dieren wordt gevangen en overgebracht naar een speciale boerderij. Daarnaast wordt de voortplanting aan banden gelegd door de eieren in te smeren met een middeltje, dat ervoor zorgt dat ze niet uitkomen.

Dat laat wethouder Henk Wessel weten in de wekelijkse nieuwsbrief van de gemeente Elburg. ‘Met deze diervriendelijke aanpak proberen we de leuke sfeer rondom de ganzen te bewaren maar de overlast fors te beperken’, schrijft de bestuurder. 

Rij, loop of fiets op een willekeurige dag over de Zwolscheweg naar de binnenstad van Elburg; grote kans dat je halverwege moet uitwijken of stoppen voor een gans. Met enige regelmaat belandt een gans dan ook onder de wielen van een voertuig. 

Troep 

Wat ooit begon met een paar dieren, is inmiddels uitgegroeid tot een troep die volgens velen te groot is voor de plek waar ze zitten. En dat leidt tot problemen. Wethouder Wessel: ‘sommige ganzen zijn in het drukke verkeer gesneuveld, automobilisten worden afgeleid en fietsers twijfelen of ze de confrontatie wel of niet aangaan en proberen niet uit te glijden over de glibberige mest’. 

Daarom heeft het Elburgse college van burgemeester en wethouders besloten in te grijpen. Een deel van de dieren wordt volgens Wessel overgebracht naar een speciale ‘ganzenboerderij’ elders in het land. ‘Van de overgebleven ganzen zullen we het grootste deel van de vele eieren die ze leggen insmeren met een soort voorbehoedsmiddel zodat niet alle eieren uitkomen’. 

Stoppen met voeren

Afgelopen juli zei een inwoner van Elburg tegen de Stentor dat de dieren regelmatig worden gevoerd. Sandra, die niet met haar naam in de krant wilde, bekende dagelijks anderhalve kilo graan in het water te scheppen. En ze was duidelijk niet de enige. Wethouder Wessel roept inwoners dan ook op te stoppen met het voeren van de ganzen. ‘Hoe goed bedoeld ook’. 

Wanneer de ganzen precies worden verwijderd, is nog onbekend. Het moet in ieder geval dit najaar gebeuren, belooft Wessel. 

Volledig scherm
De groep ganzen zorgt voor veel overlast op de Zwolscheweg in Elburg. © Henri van der Beek
  1. Drugskoper voor vriendenclub krijgt celstraf: ‘maar dealen deed ik niet’
    PREMIUM

    Drugskoper voor vrienden­club krijgt celstraf: ‘maar dealen deed ik niet’

    De 38-jarige Bernardus van den A. kocht en vervoerde voor zichzelf en zijn vrienden cocaïne, amfetamine en GHB, en had een neppistool bij zich om eventuele belagers af te schrikken. Maar aan grootschalige handel in harddrugs, waar het openbaar ministerie hem van verdacht, deed de geboren Kampenaar naar eigen zeggen beslist niet. De rechter gaf hem voor dat laatste dan wel het voordeel van de twijfel, toch moet hij de gevangenis in. ,,De hoeveelheden drugs zijn een celstraf waard.”

Veluwe