Volledig scherm
Aad Peters: ,,Het kan heel snel gaan." © eigen foto

Peters wil Europa's grootste tentoonstelling zandsculpturen in Elburg

Aad Peters wil in Elburg de grootste overdekte tentoonstelling van zandsculpturen in Europa realiseren. De poppenspeler, televisieproducent en kunstenaar - het meest bekend als Bulletje in de Mini-playbackshow - heeft daarvoor een aantal leegstaande fabriekspanden aan de haven aangekocht.

In de panden, op steenworp afstand van de monumentale Vesting van Elburg, wil Peters met zand Bijbelverhalen vertellen. De zes meter hoge en tientallen meters lange zandwanden worden aangekleed met onder meer kolossale olijfbomen. Hoewel de vergunningen bij de gemeente Elburg nog aangevraagd moeten worden, heeft Peters al drie - meer dan duizend jaar oude - olijfbomen uit Spanje laten overkomen.

De permanente expositie moet niet gezien worden als evangelisatie, zegt Peters. ,,We zien het juist los van religie en concentreren ons op het verhaal. We gaan ook niet zeggen of iets waar is of niet."

Ark van Noach

Peters kocht zeven jaar geleden de zeventig meter lange Ark van Noach, gemaakt door Johan Huibers. Hij maakte er een drijvend bijbels themapark van, dat momenteel in Leeuwarden ligt. 
In zijn zoektocht naar ligplaatsen kwam Peters ook in Elburg uit. De haven bleek te klein voor de ark, maar Peters stuitte er wel op de fabriekspanden.

De panden zijn vorige week aangekocht, met behulp van geldschieter Cor Verkade. Peters houdt zich niet bezig met de vraag hoeveel bezoekers er moeten komen om het project rendabel te maken. Ook zegt hij zich niet druk te maken over vergunningen. ,,Ik werk vanuit mogelijkheden. Het kan heel snel gaan. Ik hoop dat we over twee, drie maanden open kunnen."

Veluwe