Politie en gemeente houden grootscheepse controle op camping De Scheepsbel in Doornspijk

VIDEO | UPDATEDe politie en de gemeente Elburg hebben dinsdagochtend een grootscheepse controle uitgevoerd op recreatiepark De Scheepsbel in Doornspijk. Iedereen die het park verliet of op wilde, moest zich identificeren. Ook werden de recreatiewoningen doorzocht. Wat er is aangetroffen, willen de partijen nog niet bekend maken. In elk geval is een Mercedes meegenomen.

De controle is onderdeel van de strijd die Veluwse gemeenten voeren tegen de permanente bewoning van vakantiehuisjes. Maar ook het voorkomen en bestrijden van criminaliteit is doel van de actie. De gemeente Elburg wil dat het vakantiepark gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is, namelijk recreëren.

‘Niks te verbergen’

Eigenaar Alex Huisman van De Scheepsbel zegt dat hij niks te verbergen heeft. Hij is overvallen door de actie van gemeente en politie. ,,Het is gewoon een vakantiepark. Arbeidsmigranten wil ik hier niet en die zitten hier dus ook niet. Ik denk dat het een beetje zinloos is. Er wonen vijf mensen permanent, maar dat wordt gedoogd. Op de persoon en op het object. Een paar mensen wonen hier tijdelijk, maar dat is ook bekend bij de gemeente. Ze staan ingeschreven.’’

Verhaal loopt door onder foto. 

Controle op camping de Scheepsbel
Volledig scherm
Controle op camping de Scheepsbel © Bram van de Biezen

School

Huisman wilde dinsdagochtend zijn dochtertje naar school brengen, toen hij bij de ingang een hoop bedrijvigheid zag. ,,Het leek wel of ze een feestje hadden. Als je ziet wat ze allemaal uit de kast halen. Er liep wel dertig man rond.’’ Zowel politie als gemeente zijn inderdaad in grote getale neergestreken aan de Klaterweg, op de gemeentegrens met Nunspeet. Bij de ingang van de camping hebben ze tentjes opgezet.

Op De Scheepsbel staan ruim tweehonderd stacaravans en huisjes. Twintig daarvan zijn eigendom van Huisman zelf, de overige huisjes zijn van de campinggasten. Zij huren de grond van De Scheepsbel: ,,Dat is mijn verdienmodel’’, zegt Huisman. Daarnaast heeft hij nog 150 plaatsen waar mensen hun tent of caravan in de zomer neerzetten. De camping heeft een zwembad en in de zomer loopt er een animatieteam om kinderen te vermaken.

Gele hesjes

Gasten van de camping verbazen zich over de vele gele hesjes die deze ochtend over de camping struinen. ,,Ik heb het hier nog nooit zo druk gezien’’, zegt een van hen tegen Huisman, die bij de receptie alles over zich heen laat komen. Even later wordt een Mercedes afgevoerd. ,,Gestolen’’, heeft Huisman van de politie vernomen. ,,Vreemd, die auto reed hier al twee of drie jaar.’’

Inbraken

De controle bij de Scheepsbel.
Volledig scherm
De controle bij de Scheepsbel. © Bram van de Biezen

Jos van Wonderen rijdt net met zijn klusbus de poort uit. ,,Ik woon met mijn vrouw in Breda, maar haar ouders wonen hier in Doornspijk. Daarom hebben we hier een stacaravan gekocht, zodat we wat langer dichterbij ze kunnen zijn. Ondertussen klus ik wat aan mijn caravan en dat zien mensen. Nu heb ik hier in de buurt ook al werk.’’

Van Wonderen verblijft naar volle tevredenheid op De Scheepsbel, zegt hij. ,,Een luxe camping.’’ Rottigheid is er amper. Ja, drie weken geleden hoorde hij van inbraken. ,,En twee weken werden ergens gasflessen gestolen. Wat dat betreft komen ze precies op het goede moment.’’ Dan vertrekt hij naar Zwolle, om bij een grote bouwmarkt inkopen te doen.

Roskam

Een Mercedes wordt afgesleept.
Volledig scherm
Een Mercedes wordt afgesleept. © Floris Brandriet

De gemeente Elburg deed samen met de politie zes jaar geleden een vergelijkbare inval bij De Roskam, ook in het buitengebied van Doornspijk. Die camping is inmiddels met de grond gelijk gemaakt. Dat lot staat De Scheepsbel vermoedelijk niet te wachten. Over wat er wel op de camping aangetroffen wordt, willen gemeente en politie dinsdagochtend nog geen uitspraken doen. Eigenaar Huisman heeft onlangs ook nog bezoek gehad van ‘mensen van Vitale Vakantieparken’. ,,Maar dat was omdat ik er wat huisjes bij wil bouwen.’’ 

De controle bij De Scheepsbel werd begin van de middag afgerond. 

Controle op ondermijning en permanente bewoning

De politie en de gemeente Elburg controleren en handhaven op ‘ongewenste situaties’. Denk daarbij aan zorgmijders of mensen die permanent in recreatiewoningen leven. Ook wordt gekeken naar vormen van ondermijnende criminaliteit (bijvoorbeeld afpersingspraktijken, red.).
Gemeenten op de Veluwe zijn al langer bezig met de vele parken in de regio. Bij onvoldoende toezicht en handhaving kan de veiligheid verslechteren en verliezen parken de recreatieve aantrekkingskracht. Dat heeft gevolgen voor de recreanten, de recreatieondernemers en de omgeving van de parken. De Gelderse gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie en de provincie Gelderland bundelen hun krachten om dat tegen te gaan. 

Veluwe