Volledig scherm
© thinkstock

Primera Elburg verkoopt geen alcohol meer

ELBURG - Met een dwangsom van 1360 euro als zwaard van Damocles boven zijn hoofd durft Henri Bruijnes het niet meer aan. In zijn Primera in Elburg verkoopt de ondernemer daarom geen alcohol meer.

De gemeente Elburg houdt vast aan haar standpunt dat zijn winkel geen tabakszaak is. En dus mogen er geen cadeauverpakkingen bier of wijn over de toonbank gaan.

Vijf jaar lang was er niks aan de hand, maar in juli stond er ineens een ambtenaar in zijn winkel, die tegen Bruijnes zei dat hij geen alcohol mocht verkopen. De gemeente was getipt door de SlijtersUnie, die zich er sterk voor maakt dat alcoholhoudende dranken alleen bij slijters (en supermarkten) worden verkocht.

Was Bruijnes in de zomer nog strijdvaardig - 'Het gaat mij om het principe' zei hij - nu legt de Elburger het hoofd in de schoot. "Ik vind het zonde van de energie, want ik haalde er toch niet veel omzet uit."

Volgens de gemeente Elburg is de Primera geen tabakszaak, omdat minder dan tweederde van de omzet uit tabak komt. Volgens de wet is een onderneming een tabakszaak als er 'in overwegende mate' tabak en aanverwante artikelen verkopen. "In overwegende mate betekent voor de gemeente tweederde van de omzet, maar waar dat op gebaseerd is, is mij onduidelijk."

Voor Bruijnes is de kous af, hij heeft de komende maanden voldoende cadeautjes om zich als goedheiligman voor te doen. Wel vindt hij het moeilijk te verkroppen dat de gemeente kennelijk met twee maten meet. "Gelijke monniken, gelijke kappen gaat hier in Elburg niet op. Want er zijn genoeg winkeltjes die nog bierpakketten en likeurtjes verkopen."

De gemeente Elburg laat weten dat bij Primera is gecontroleerd, omdat er een handhavingsverzoek van de SlijtersUnie was. "Op dit moment is er geen enkele aanleiding om elders te controleren. En alle winkels controleren die geen slijter of supermarkt zijn, is qua arbeidstijd niet te doen", zegt woordvoerder Jean-Paul Lamers.

Veluwe