Volledig scherm
Een agent (met handschoen, voor op de foto) houdt een touw vast, waarmee agenten een soort van afrastering vormen om het paard van de snelweg te houden. © Politie Nunspeet

‘Snelwegpaard’ op A28 was ontsnapt uit weiland bij Doornspijk en werd achtervolgd door prikkeldraad

Het paard dat vanmorgen van de A28 bij ‘t Harde is gehaald, was enkele kilometers verderop ontsnapt. Het dier was afkomstig uit een weiland bij Doornspijk.

De politie vermoedt dat het dier - eigendom van iemand uit IJsselmuiden - op hol sloeg doordat een stuk prikkeldraad in zijn staart hing. Daardoor kreeg het dier het idee dat het achtervolgd werd, denken agenten. Dat prikkeldraad was blijven steken in de staart van het dier toen het uitbrak uit zijn weiland. 

Agenten spanden langs de snelweg een touw om het dier tegen te houden. Volgens lezers van de Stentor denkt het dier dat er stroom op staat en blijft het daarom keurig achter het lijntje:

Het paard kwam na zijn uitbraak vanochtend uiteindelijk uit op de A28, ter hoogte van ’t Harde. Het dier liep op de rijbaan, tegen het verkeer in, in de richting van Zwolle. Automobilisten moesten op de rem en de snelweg werd in beide richtingen afgesloten. ,,Om er zeker van te zijn dat er geen gewonden of erger zouden vallen. Het paard kon namelijk via de middenberm naar de andere kant van de snelweg rennen’’, aldus de politie over de wegafsluiting.

Dat leverde vragen op van twitteraars, zoals hieronder blijkt:

Lasso

Agenten hebben het ontsnapte paard uiteindelijk met een provisorisch gefabriceerde lasso tot stilstand kunnen brengen. Het paard werd toen rustig en begon in de berm te grazen. Met stukken touw heeft de politie vervolgens een afrastering gemaakt. Een ingeschakelde dierenarts heeft daarna een touw om de nek van het dier gedaan. Hiervoor was geen verdoving nodig.

Oproep

Het stilstaande verkeer kon na de vangactie, die een halfuurtje duurde, verder rijden. Het paard werd vervolgens tijdelijk ondergebracht bij een stal in Oldebroek. De politie Elburg-Oldebroek en Nunspeet zette na het voorval een oproep op social media om de eigenaar te achterhalen. Al snel was het raak. Aan het begin van de middag kon de politie melden dat de eigenaar uit IJsselmuiden zich had gemeld.

De eigenaar heeft de zorg over het dier overgenomen.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Veluwe