Volledig scherm
Supporters krijgen uitleg over het nuttigen van een biertje na de voetbal. © Henri van der Beek

Supporters DSV’61 Doornspijk ervaren rijden onder invloed

Het was zaterdag gezellig bij DSV’61. Het vrouwenteam werd kampioen en het bier vloeide rijkelijk. Maar goed dus dat de stichting Responisble Young Drivers in Doornspijk was.

Het doet op het eerste gezicht een tikje amateuristisch aan. Een autoportier op wieltjes met een sleutel aan een kettinkje en daarvoor een rijtje pylonnen. Toch wordt de bedoeling snel duidelijk als iemand een zogeheten alcoholbril wordt opgezet met de vraag om tussen de pylonnen door te wandelen, vervolgens de sleutel van de grond te rapen en deze in het portierslot te steken. ,,Deze brillen geven het effect weer van bijvoorbeeld één promille alcohol in je bloed”, zegt Reinoud, de begeleider van deze test. ,,Veel mensen denken goed te kunnen rijden met een promillage dat hoger is dan het wettelijk toegestane promillage en dat is niet het geval. Wij proberen dat middels dit testje te verduidelijken en dat werkt.”

Als rond de klok van kwart over vier de 23-jarige Jeroen zich bij het team meldt, blijkt dat hun aanwezigheid niet voor niets is. ,,Ja, ik heb het afgelopen uur wel een paar biertjes gehad”, geeft de vrolijke prater toe. Voor teamlid Ylse de hoogste tijd om in actie te komen, want Jeroen heeft zich voorgenomen om met de auto naar huis te rijden.

Blaastest

Na de afgenomen blaastest en 0,76 als resultaat denkt hij daar niet direct heel anders over. ,,Ben ik nog een beginnend bestuurder”, vraagt hij aan Eva, die hem uitlegt dat een promillage van 0,5 pas is toegestaan bij bestuurders die vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en dat 0,76 gewoon altijd te hoog is. ,,Dan toch maar niet achter het stuur en morgen de auto ophalen”, klinkt het berustend, waarna hij de tas over de schouder slaat en het sportpark verlaat.

Terwijl de Bob-sleutelhangers gretig aftrek vinden, maken ruim drie kwartier na de laatste wedstrijd nog weinigen aanstalten om koers te zetten naar huis. Het bier wordt met kratten tegelijk buiten op de tafels gezet en Nederlandstalige muziek schalt uit de luidsprekers. Bij een statafel aan de zijkant van de kantine heeft zich een tiental wat oudere supporters verzameld. De mannen hebben het duidelijk naar hun zin en twee volle kannen bier accentueren dat het einde nog niet in zicht is.

Failliet

Eva gaat het gesprek met hen aan, doet de Bobquiz en vindt gehoor. ,,Een biertje hoort er natuurlijk wel bij”, vindt Jan van Renselaar, die zich als een van de laatsten bij het groepje voegt. ,,Als hier geen bier meer wordt geschonken, dan is de vereniging failliet. Bovendien ben ik met de fiets en gaat geen van deze mannen met de auto naar huis. Wij kennen dus wel degelijk onze verantwoordelijkheid.”

Veluwe