Volledig scherm
© Stock.xchng

Trouwende stellen ontvluchten Elburg

ELBURG - In Elburg kan je maar op één plek trouwen. En het is ook nog eens hartstikke duur. Geen wonder dat stellen hun heil elders zoeken. Daar komt wellicht verandering in.

Wie in Elburg wil trouwen, kan alleen maar terecht in het voormalige Agnietenklooster in de oude Vesting. Een ruimte die bovendien onderdeel uitmaakt van Museum Elburg. Daarnaast is trouwen op een afwijkend tijdstip ook nog eens schrikbarend duur. Steeds meer stellen geven elkaar daarom het ja-woord in een van de buurgemeenten.

Meer trouwlocaties
Het college van burgemeester en wethouders wil deze terugloop - van 176 in 2010 naar 117 in 2015 - nu een halt toeroepen door meer trouwlocaties aan te wijzen. Woensdag wordt dat voorstel besproken in de commissie Algemene Bestuurszaken.

Beperkingen
De huidige trouwlocatie voldoet, maar heeft haar beperkingen, weet het college. "Zo ontvangt de Babs het bruidspaar in de voormalige burgemeesterskamer, tevens de ruimte waar de Babs zich voorbereidt en verkleedt en waar de persoonlijk spullen liggen ten tijde van het voltrekken van het huwelijk. Deze kamer is niet afsluitbaar omdat het een onderdeel van het museum."

Duur
Trouwen op een ander (bijzonder) tijdstip is in Elburg ook nog eens veel duurder dan in omliggende gemeenten. In Elburg kost dat grofweg tussen de 900 en 1200 euro, terwijl het buurgemeenten ligt tussen de 400 en 760 euro. "Door dit tarief te verlagen, zou het al aantrekkelijker zijn om in onze gemeente te trouwen."

Het college stelt nu voor om meerdere trouwlocaties aan te wijzen. Dat zou dan voor een periode van twee jaar zijn, waarbij er in het tweede jaar tenminste vijf huwelijken moeten worden voltrokken.

De commissie Algemene Bestuurszaken bespreekt het voorstel van het college woensdagavond. Later wordt in een raadsvergadering een besluit genomen.

Veluwe