Volledig scherm
PREMIUM
Projectleider Anthon Wolf, vrijwilliger/ondernemer Hans Schroten en brandweerpostcommandant Arjan Bruijnes (vlnr): deelnemers aan de proef met ‘burgerblussers’ in Elburg. © Henri van der Beek

Twijfels over burgerbrandweer in Elburg: ‘Waar trekken we de grens?’

In toenemende mate helpen burgers de overheid uit de brand. Letterlijk is dat zo in Elburg. Daar liep een proef waarbij vrijwillige ‘burgerblussers’ de lokale brandweer helpen een brand te bestrijden. Burgers laten blussen: is dat wel verstandig? ,,Het is riskant; waar trekken we de grens?”

Een accu van een elektrische fiets in de vesting van Elburg staat in brand. Het is maart vorig jaar. Ondernemer Hans Schroten van de plaatselijke opticien is bezig met een oogmeting wanneer iemand in paniek zijn zaak binnenloopt. ,,Brand in de Beekstraat!”

Schroten bedenkt zich geen moment, pakt zijn handzame blusser en snelt naar de plek. Hij blust en voorkomt erger, nog voordat de brandweer ter plaatse is. ,,Het was hier naast de deur”, wijst Schroten. ,,De eerste paar minuten zijn heel belangrijk. Ik heb het met eigen ogen gezien.”

  1. Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?
    PREMIUM

    Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?

    Elk zichzelf respecterend buurtschap of dorp op de Veluwe heeft het: een feestweek. Met vertier voor alle leeftijden. Zo zit de feestweek van Hoge Enk, een buurtschap in de gemeente Elburg, er net op. En eindigt de zomer in augustus met het Emsterfeest (Epe), misschien wel de grootste van de regio. Maar wat is het belang van zo’n week? En komen er nog wel mensen op af? Een rondgang langs feesttenten en voorzitters.

Veluwe