Volledig scherm
PREMIUM
Projectleider Anthon Wolf, vrijwilliger/ondernemer Hans Schroten en brandweerpostcommandant Arjan Bruijnes (vlnr): deelnemers aan de proef met ‘burgerblussers’ in Elburg. © Henri van der Beek

Twijfels over burgerbrandweer in Elburg: ‘Waar trekken we de grens?’

In toenemende mate helpen burgers de overheid uit de brand. Letterlijk is dat zo in Elburg. Daar liep een proef waarbij vrijwillige ‘burgerblussers’ de lokale brandweer helpen een brand te bestrijden. Burgers laten blussen: is dat wel verstandig? ,,Het is riskant; waar trekken we de grens?”

Een accu van een elektrische fiets in de vesting van Elburg staat in brand. Het is maart vorig jaar. Ondernemer Hans Schroten van de plaatselijke opticien is bezig met een oogmeting wanneer iemand in paniek zijn zaak binnenloopt. ,,Brand in de Beekstraat!”

Schroten bedenkt zich geen moment, pakt zijn handzame blusser en snelt naar de plek. Hij blust en voorkomt erger, nog voordat de brandweer ter plaatse is. ,,Het was hier naast de deur”, wijst Schroten. ,,De eerste paar minuten zijn heel belangrijk. Ik heb het met eigen ogen gezien.”

Veluwe