Volledig scherm
PREMIUM
Overste Sijbrandi, commandant van het Korps Rijdende Artillerie, bij de Pantserhouwitsers van de 'Gele Rijders'. © Henri van der Beek

Van paard tot pantserhouwitser: Korps Rijdende Artillerie viert 225ste verjaardag op Legerplaats bij Oldebroek

Het Korps rijdende Artillerie bestaat dit jaar 225 jaar. De bakermat van het korps ligt op de Knobbel in 't Harde, waar ze nog steeds gelegerd zijn op de Legerplaats bij Oldebroek. Korpscommandant Rienk Sijbrandi leidt  vol trots rond om over het verleden en het heden te vertellen.

Bij de stal waar de enige paarden van Defensie in Nederland staan, komt de commandant altijd tot rust. De paarden staan op iets meer dan een steenworp afstand van zijn kantoor, maar er hangt een compleet andere sfeer. Ook als Sijbrandi een paar minuten later zijn personenauto parkeert naast een pantserhouwitser, beginnen zijn ogen te glimmen. En het moet gezegd: zo'n tank is van nabij tamelijk indrukwekkend.

  1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
    PREMIUM

    Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

    Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.

Veluwe