Volledig scherm
© Thinkstock

Voorwaardelijke celstraf voor flat bomvol vuurwerk

ELBURG - Aalt M. uit Elburg hoeft niet de cel in. De rechtbank heeft hem veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden - met een proeftijd van drie jaar - en een taakstraf van 120 uur.

M. werd op 30 december 2014 in zijn flat in Elburg aangehouden, omdat hij daar in totaal 92 kilo vuurwerk had liggen, waarvan een deel zwaar en illegaal.

Het zal een opluchting zijn voor de Elburger, die er hevig tegenop zag om achter de tralies te belanden. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan vijf voorwaardelijk.

In de uitspraak zegt de rechtbank daarover: "Vanwege de ernst van het gepleegde feit, acht de rechtbank in beginsel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. De rechtbank heeft evenwel laten meewegen dat verdachte sinds eind 2014 een baan heeft bij de sociale werkplaats, hij kostwinner is en dat zijn relatie bestendig is; sinds een maand is verdachte tevens vader van een derde kind. Bovendien is verdachte bezig om zijn schuldenlast in te perken en zit zijn partner in de schuldhulpverlening." Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou naar het oordeel van de rechtbank grote gevolgen hebben voor verdachte en zijn gezin.

M. had vuurwerk opgeslagen in de woon- en slaapkamer van de woning waar hij met zijn partner en - toentertijd - twee kinderen woonde. De risico's die het voorhanden hebben van dit soort vuurwerk met zich meebrengen zijn algemeen bekend en de rechtbank rekent verdachte aan dat hij niet stil heeft gestaan bij het gevaar waaraan hij zijn gezin en omwonenden heeft blootgesteld.

M. moest zich twee weken verantwoorden voor de meervoudige economische strafkamer in Almelo. Hem werd ook de handel in illegaal vuurwerk tenlaste gelegd. Maar de officier van justitie oordeelde al dat daarvoor geen wettig en overtuigend bewijs was en sprak hem daarvan vrij.

Veluwe