Volledig scherm
Politieagenten doen onderzoek naar de ontvoering in Nunspeet. © ANP

Waarom werd zakenman Ronald Maurits uit Doornspijk ontvoerd?

videoWaarom werd zakenman Ronald Maurits uit Doornspijk op 2 december 2016 ontvoerd? En wat gebeurde er allemaal voordat hij vele uren later op een afgelegen plek in Drunen werd vrijgelaten? 

Het zijn twee van de belangrijkste vragen die aan bod komen tijdens het proces dat vandaag begint in de rechtbank van Zutphen. Van de zes verdachten komen er vier uit Brabant. Daarbij gaat het om woonwagenbewoners uit Breda en Tilburg en om de Osse Bianca van der H., weduwe van een geliquideerde drugscrimineel en zelf al eens doelwit van een mislukte moordaanslag. 

Cellofaan

De ontvoering van Maurits  werd gefilmd door een buurtbewoner. Onder bedreiging van een pistool werd de man in een BMW gestopt. Uit een tussentijdse zitting is inmiddels duidelijk geworden dat hij na die ontvoering zwaar onder druk werd gezet in een loods. Zijn bovenlichaam en zijn benen werden in cellofaan gewikkeld, waarna de met bivakmutsen getooide verdachten hem in brand dreigden te steken. Ook zijn hoofd werd afgeplakt met tape en overgoten met een vloeistof. De ontvoerders eisten geld van hem en dreigden ook zijn dochter te vermoorden.

Kampers

De drie woonwagenbewoners uit Breda en Tilburg zijn 'goede bekenden' van de politie. Tilburger Patrick J. is lid van No Surrender en is inmiddels veroordeeld voor het mishandelen van zijn vrouw.  De twee Bredase verdachten, vader en zoon K. , wonen op een kampje in Breda-Oost, waar de politie in 2014 grote heoveelheden harddrugs vond. De Osse Bianca van der H. speelde volgens haar advocaat Mark Nillesen geen rol bij de ontvoering. De enige reden waarom ze verdachte is, is volgens hem dat haar vingerafdrukken zijn gevonden op één van de kogels uit het pistool dat bij de ontvoering werd gebruikt. Zij werd in juni al op vrije voeten gesteld . 

De twee andere verdachten zijn kampers uit Alphen aan de Rijn en Rotterdam. 

De in Doornspijk wonende zakenman Maurits stapte pas drie maanden na zijn ontvoering naar de politie. Dat was omdat hij op zijn thuisadres brieven bleef ontvangen waarin op dreigende toon werd geëist dat hij tien miljoen euro zou betalen. 

Voor het proces zijn drie dagen uitgetrokken: vandaag, vrijdag en volgende week woensdag. 

Verslaggever Andre Valkeman volgt de zaak live vanuit de rechtbank in Zutphen.

  1. Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op legerplaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op
    PREMIUM
    VIDEO

    Plaatsen ‘Bassie&Adriaan-bom’ op leger­plaats levert Alberto Stegeman mogelijk flinke werkstaf op

    Alberto Stegeman hangt een werkstraf van 80 uur boven het hoofd voor het achterlaten van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Die straf eiste het Openbaar Ministerie maandag in de Zutphense rechtbank tegen de journalist van tv-programma Undercover. Stegeman stelt dat hij wilde aantonen hoe slecht de legerplaats is beveiligd en hoe de opsporing er werkt; hij vindt dat hij vrijgesproken moet worden. ,,Ik kon me niet voorstellen dat dit Bassie&Adriaan-dingetje als een serieuze dreiging gezien zou worden.’’

Veluwe