Volledig scherm
© ANP

Wereldwinkel t 'Harde sluit de deuren

T HARDE - De regio Noord-Veluwe raakt opnieuw een Wereldwinkel kwijt. De stichting achter de winkel op 't Harde heeft aangekondigd per 1 januari 2017 te stoppen. Eerder sloten de wereldwinkels in Nunspeet en Wezep al de deuren.

De belangrijkste reden voor de opheffing is het succes van de fairtrade-campagne door de jaren heen. De Wereldwinkel-vrijwilligers hebben decennia gewerkt vanuit een ideële achtergrond om arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs te betalen voor hun producten.

Certificaat
De laatste jaren heeft de commerciële handel zich steeds meer gerealiseerd dat het fairtrade-certificaat een sterk verkoopargument is. Hiermee is het doel voor een heel groot deel behaald en hebben de Wereldwinkels zichzelf min of meer overbodig gemaakt. Maar was voor de vestiging op 't Harde momenteel geen onzekerheid over de huisvesting ontstaan, dan had de Wereldwinkel het waarschijnlijk best nog een poosje volgehouden. Het bestuur van de wereldwinkel op 't Harde uit stevige kritiek op zowel de gemeente Elburg als de projectontwikkelaar van het winkelcentrum.

Onderhandelingen
"Ook door de deplorabele situatie van het winkelcentrum hebben we steeds lagere omzetten behaald. De moeizame onderhandelingen over voortzetting in het nieuwe centrum met gemeente en projectontwikkelaar hebben onvoldoende zekerheid kunnen geven over vestiging en huur. Het bestuur van de stichting Wereldwinkel 't Harde heeft daarom in overleg met alle vrijwilligers moeten besluiten te stoppen met haar winkelactiviteiten per 1 januari 2017", laat voorzitter Jan van Dijken in een verklaring weten.

De Wereldwinkel aan Centrum 2-6 gebruikt de komende maanden voor een opheffingsuitverkoop.

Veluwe