Volledig scherm
In het zogenaamde ‘brigadegebouw’ aan de Graaf Reinoldweg in ’t Harde zouden 46 arbeidsmigranten gehuisvest moeten worden. © Floris Brandriet

Wethouder Sneevliet maakt excuses in kwestie brigadegebouw ’t Harde

Wethouder Lyda Sneevliet heeft maandagavond excuses gemaakt voor het handelen van het gemeentebestuur in de kwestie rondom de huisvesting van arbeidsmigranten in het brigadegebouw in ’t Harde. Volgens haar is niet de juiste procedure gevolgd.

Volgens Sneevliet is het gebruikelijk dat de gemeente eerst beleid vaststelt en aan de hand daarvan plannen uitvoert. ,,Dat is in deze kwestie niet gebeurd en daarvoor zijn inderdaad excuses op zijn plaats’’, antwoordde ze op vragen van Rick van Velthuijsen. Samen met drie andere partijen diende hij namens de VVD een nieuwe motie in, die een streep moet zetten door alle huisvestingsplannen tot het moment dat de gemeenteraad daarvoor beleid heeft vastgesteld.

Volledig scherm
Wethouder Lyda Sneevliet. © Archief Henri van der Beek

Rondom de plannen voor het brigadegebouw is de laatste tijd grote onrust ontstaan. Vastgoedondernemer Harry Frens kocht het gebouw aan de Graaf Reinoldweg in ’t Harde vorig jaar met het doel er 46 arbeidsmigranten te huisvesten. De gemeenteraad besloot in mei dat het college van burgemeester en wethouders alle plannen omtrent het huisvesten van dergelijke doelgroepen ‘on hold’ moest zetten. Wat dat precies betekende, bleek onduidelijk. Frens had daags voor de raadsvergadering namelijk een vergunningaanvraag ingediend en het college was van mening dat die aanvraag ‘gewoon’ beoordeeld zou moeten worden. Dat zou er mogelijk toe kunnen leiden dat de eigenaar toestemming zou krijgen om de arbeidsmigranten er te huisvesten.

Motie

VVD, Pvda, Elburg Beleid en Algemeen Belang dienden daarom maandag andermaal een motie in, met als doel om de plannen van Frens te dwarsbomen. ,,Het is inmiddels buitengewoon lastig om vertrouwen te hebben in de mensen die de gemeente besturen’’, voegde Van Velthuijsen daar in zijn betoog aan toe. ,,Ik verwacht op z’n minst excuses. Ik ben er klaar mee.’’

Sneevliet maakte daarop dus inderdaad excuses. Ook gaf ze aan uitvoering te willen geven aan de motie van begin mei, door de vergunningaanvraag van Frens af te wijzen. Ook wordt zijn plan om mensen met onbegrepen gedrag te huisvesten op een bungalowpark in ’t Harde in de ijskast geplaatst. Die toezegging was voor de partijen voldoende om de motie in te trekken. 

Risico 

Wethouder Sneevliet en burgemeester Jan Nathan Rozendaal gaven wel aan dat afwijzing een mogelijk gang naar de rechter tot gevolg zou hebben. ,,Het is een besluit dat op z’n minst schuurt met wat juridisch kan of mag. Ik wil dat u weet dat u straks een risico loopt straks bij de Raad van State. En dat u die opdracht bewust aan het college hebt opgedragen’’, besloot de burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad.

  1. Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Je vaccinatie halen die je beschermt tegen infectieziekten? Dat kan je maar beter wél doen. Hoewel stafarts jeugdgezondheid Marjolein van der Laan van GGD Noord- en Oost-Gelderland ieders keuze respecteert, hoopt ze toch de vaccinatiegraad in haar werkgebied te verhogen. Een proef in zes gemeenten op de Noord Veluwe is een van de maatregelen. Van der Laan: ,,Alle jongeren die zijn opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie, krijgen de mogelijkheid andere gemiste vaccinaties alsnog te krijgen.”

Veluwe