Volledig scherm
PREMIUM
In de zomer staat de Vesting van Elburg vol terrassen, maar in de winter was het een kale boel. Horeca én gemeente willen daar nu verandering in brengen, door ook in de donkere maanden terrassen te plaatsen. © Henri van der Beek

Winterterrassen moeten ook in donkere maanden voor levendigheid zorgen in de Vesting van Elburg

De gemeente Elburg is er veel aan gelegen om haar historische binnenstad levendig te houden. Vooral in de winter is het in de monumentale Vesting rustiger dan menigeen lief is. Daar moet nu verandering in komen door tijdens de wintermaanden terrassen toe te staan, ook al hebben de bedrijven daar geen vergunning voor.

Het terrasseizoen zit er ook in Elburg al even op. Horecabedrijven mogen hun terras van 1 april tot 1 november uitstallen op een deel van de openbare weg. Maar in de wintermaanden mocht dat tot nu toe niet. En dat leidde tot lege straten in het stadje met de hoogste monumentale dichtheid van Nederland. Zeker nu er in de winter ook niet meer geparkeerd mag worden. Gezelligheid was ver te zoeken. Horeca-ondernemers drongen er al langer bij de gemeente op aan om ook in de wintermaanden terrasjes toe te staan. Zodat het er in elk geval iets gezelliger uitziet in de stad en toeristen eerder geneigd zijn de stad in te lopen. 

  1. Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrokken: ‘Niet te verklaren’
    PREMIUM

    Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrok­ken: ‘Niet te verklaren’

    Anja Dwars en Hans Bakker uit Deventer zijn niet te spreken over de gemeente Elburg. Die dreigde met een dwangsom als het stel geen informatie zou verschaffen over hun huurder Marjan Liemburg, waarvan Elburg denkt dat ze permanent woont in een recreatiewoning in Doornspijk. Dwars en Bakker verstuurden de informatie, maar kregen tóch een dwangsom van 2500 euro. Die vervolgens weer werd ingetrokken.

Veluwe