Zwollenaar Michiel (19) wilde ruzie in Den Ham sussen en werd doodgestoken

Michiel Schut (19), die onlangs overleed na een verjaardagsfeestje in Den Ham, wilde volgens familie, getuigen en burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg een ruzie tussen andere jongeren sussen. Dat zei de burgemeester gisteravond tijdens de stille tocht.

Quote

Geweld kwam in zijn woorden­boek niet voor. Hij toonde met zijn leven, maar ook met zijn dood, wat het liefhebben van anderen betekent

Jan Nathan Rozendaal, burgemeester Elburg

In Elburg, waar Schut een groot deel van zijn leven doorbracht, werd woensdagavond een stille tocht voor hem gehouden. Zijn vader, getuigen en de burgemeester benoemden daar dat de jongeman probeerde om een ruzie, die tussen anderen was, niet te laten escaleren. Uiteindelijk werd hij zelf in de borststreek gestoken. 

Burgemeester Rozendaal: „Geweld kwam in zijn woordenboek niet voor. Hij sprong tussen beide, toen hij het vorige week onder ogen kreeg. En moest het met de dood bekopen. Hij toonde met zijn leven, maar ook met zijn dood wat het liefhebben van anderen betekent."

Verjaardagsfeestje

Het steekincident had plaats in de nacht van zaterdag 31 maart op paaszondag 1 april, ongeveer een half uur na middernacht. Op de locatie in de straat De Kottergoren werd een verjaardag gevierd. Daar ontstond volgens omstanders een ruzie, en aansluitend het steekincident.

Meerdere eenheden en de ambulance spoedden zich na de melding naar Den Ham. De hulpdiensten troffen daar buiten het zwaargewonde 19-jarige slachtoffer aan. Na reanimatie werd hij met spoed overbracht naar het ziekenhuis. Enkele dagen later bezweek hij aan zijn verwondingen.

Voorarrest

Kort na het incident werd een 18-jarige verdachte uit Den Ham aangehouden. Hij was er na het incident op zijn fiets vandoor gegaan. De politie wist op basis van het signalement hoe de jongen eruit zag, ze troffen hem elders in Den Ham buiten aan.

De rechter-commissaris in Almelo verlengde vorige week het voorarrest van de man uit Den Ham met 14 dagen. De man, de 18-jarige J., wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Schut, die sinds een half jaar in Zwolle woonde.

Volledig scherm
In Elburg is een monument ingericht voor de omgebrachte Michiel Schut. © Vakfoto Van Der Beek

Veluwe