De twee gezochte mannen
Volledig scherm
De twee gezochte mannen © Opsporing Verzocht

€17.500 beloning voor gouden tip in zaak neergeschoten advocaat uit Enschede

ENSCHEDE - De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van 17.500 euro voor de gouden tip die leidt tot aanhoudingen in het onderzoek naar de neergeschoten advocaat uit Enschede. In het programma Opsporing Verzocht werden dinsdagavond nieuwe beelden getoond van twee mannen, die mogelijkerwijs iets met de moordaanslag of de beschieting van de sportschool aan de Smitsbreeweg in Losser te maken hebben. 

Philippe Schol werd woensdagochtend 6 november bij zijn woning in Gronau vanuit een auto neergeschoten. De curator raakte zwaargewond. Aanvankelijk had de opsporing aan beide kanten van de grens plaats, daarna kwam de zaak volledig bij de Nederlandse politie. Volgens de Duitsers moesten ‘achtergronden en motief voor de schoten vermoedelijk in Nederland worden gezocht’.

Beelden in Opsporing Verzocht

Het rechercheteam is sindsdien volop bezig met de zaak, maar heeft nog geen aanhoudingen verricht. Het team onderzoekt of het motief van de beschieting is gelegen in de werkzaamheden van het slachtoffer. Hij was als curator betrokken bij het faillissement van een sportschool in Losser.

In het onderzoek kwamen twee mannen naar voren van wie het team graag wil weten wie het zijn. Ze worden nog niet als verdachten beschouwd. Beelden van de mannen die maandag 21 januari 2019 de sportschool aan de Smitsbreeweg bezoeken werden dinsdagavond getoond in Opsporing Verzocht.  “We weten niet of zij betrokken zijn bij deze zaak, maar we kunnen het ook niet uitsluiten”, zegt de politie. “Het zou het onderzoek verder helpen als we weten wie deze mannen zijn. We hopen dat kijkers ons kunnen helpen bij het achterhalen van de identiteit van de twee mannen’, aldus de teamleider van het onderzoek. 

Het plaats delict in Gronau (inzet: advocaat Philippe Schol)
Volledig scherm
Het plaats delict in Gronau (inzet: advocaat Philippe Schol) © Dennis Bakker/News United

Volgens de politie spraken de mannen gebrekkig Duits en voerde de jongere van de twee voornamelijk het woord. Hij droeg oorbellen, had een tatoeage in zijn nek en miste vermoedelijk een tand. Of ze iets met de aanslag op de advocaat en/of het beschieten van de Losserse sportschool, die een nieuwe eigenaar heeft, in oktober vorig jaar hebben te maken hoopt de politie te achterhalen. 

  1. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

    Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

    ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.