5 misverstanden over afvalscheiden in Twente: mag je pizzadoos bij papier?

Alle Twentse gemeenten doen mee aan het project ‘Afvalloos Twente’. In 2030 moet heel Twente ‘afvalvrij’ zijn, en dus wordt overal hard gewerkt (diftar, belastingen, gratis afvalbakjes voor op het aanrecht) om het huisvuil terug te dringen.

Verslaggever Joost Dijkgraaf probeerde een week lang volledig afvalvrij te leven. (zie video hierboven ook). Maar wat doe je precies met je huisvuil? 

Wat moet waarin? Afvalscheiden lijkt soms wel een project voor experts. 5 veelvoorkomende misverstanden: 

Volledig scherm
Links een normale week, rechts de afvalvrije © Joost Dijkgraaf

- Stel: je laat een pizza thuisbezorgen. Mag die dan bij het papier? Het antwoord: nee, omdat het karton niet vetvrij is, hoort de doos bij het restafval. Dat geldt trouwens ook voor kassabonnetjes, vanwege de coating laag.

- De zak chips: dat is toch plastic? Ook fout, vanwege de binnenlaag, een metaallaagje, moet de zak bij het restafval. Het laagje verstoort namelijk de recycling van plastic.

- Een oude spijkerbroek, die kan toch gewoon bij het restafval? Nee, alle textief is heel welkom in de textielbak. Alles kan weer gebruikt worden.”

- Een logische: alles wat groen is, kan in de groencontainer. Uit gemakzucht belandt er nog veel bij het restafval. De gemeente Twenterand bijvoorbeeld deelde daarom onlangs gratis bakjes uit voor op het aanrecht, speciaal voor het keukenafval.

- Een colablikje, dat gooi je toch gewoon weg? Nee, plastic, blik en drankenkartons gaan allebei bij de verpakkingen, ‘het plastic’ in de volksmond. 

Volledig scherm
De restjes van een 'afvalloze week’ © Carlo ter Ellen DTCT
  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.