Volledig scherm
Directeur Harm Mannak © Wim Corduwener

Accountantsclub ontslaat directeur uit Enschede vanwege onethisch handelen

ENSCHEDE - De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) ontslaat directeur Harm Mannak definitief. Enschedeër Mannak wordt belangenverstrengeling, het niet (volledig) informeren van het bestuur en onethisch handelen verweten.

Mannak zelf schrijft in een op LinkedIn gepubliceerde verklaring, dat hij zijn ontslag bij de rechter gaat aanvechten. Het onderzoek naar zijn handelen is volgens de Enschedeër onzorgvuldig geweest.

Enron-fraudeur als spreker

Mannak, oud-directeur bij Het Orkest van het Oosten, werd eind september al door de NBA op non-actief gesteld op verdenking van belangenverstrengeling. Mannak bracht zichzelf in de problemen door zijn zakelijke relatie met Andy Fastow, een voor fraude veroordeelde oud-bestuurder van het Amerikaanse energiebedrijf Enron. Fastow was betrokken bij één van de grootse boekhoudfraudes ooit. Nadat hij zes jaar celstraf uitzat, maakte de Amerikaan een verdienmodel van zijn frauduleuze verleden door overal ter wereld lezingen te geven over ‘regels, principes en ethische missers.’

Ook aandelhouder bij KeenCorp

Zo ook op het NBA-congres, waarvoor hij mede door Mannak was uitgenodigd als spreker. Het Financieel Dagblad onthulde dat Mannak de Enron-fraudeur kende via Mannaks nevenfunctie bij het Rotterdamse techbedrijf KeenCorp. Mannak is lid van de raad van commissarissen én aandeelhouder bij deze Rotterdamse start-up. Ook Fastow blijkt aandeelhouder bij KeenCorp. Maar dat hij er zelf aandeelhouder is en Fastow ook, had Mannak volgens het FD niet gemeld bij zijn werkgever NBA.

‘Niet volledig transparant geweest’

Dit wordt bevestigd in het onderzoek, dat door advocatenkantoor Norton Rose Fullbright is uitgevoerd. Het bestuur van de NBA schrijft in een verklaring, dat Mannak ‘niet volledig transparant’ is geweest over zijn relatie met Fastow en hun gezamenlijke aandeelhouderschap in KeenCorp. ,,Door het gebrek aan transparantie, is het NBA-bestuur niet in staat geweest om goed geïnformeerd te beslissen.” Met die beslissing wordt gedoeld op het contracteren van Enron-fraudeur Fastow als spreker op het accountantscongres.

Voorstel voor side-letter

Bovendien wordt Mannak onetisch handelen verweten. Hij heeft volgens de NBA een balletje opgegooid over het opstellen van een side-letter in onderhandelingen over een vaste aanstelling. Als zijn aanstelling als interim-bestuurder zou worden omgezet in een vast contract, zou de NBA zich aan de Wet Normering Topinkomens moeten houden. Voor 2019 is dat 194.000 euro. Andere medewerkers van de NBA verdienen van oudsher meer dan deze norm, schrijft het bestuur. Maar dat Mannak voorstelde de WNT te omzeilen via een site letter ‘past niet bij de zorgvuldigheid die een algemeen directeur betaamt.’ 

Mannak: ,,Ik heb in het gesprek met de voorzitter en vice-voorzitter over mijn eventuele vaste aanstelling het woord side-letter inderdaad laten vallen. Daar is verder niets mee gedaan, het is ook nooit weer aan de orde gekomen en nu buitelt iedereen daar kennelijk overheen. Dat vind ik niet terecht.”

Anonieme verklaringen afgelegd

Harm Mannak legt zich niet neer bij zijn ontslag en stapt naar de rechter. Volgens hem is Norton Rose niet onafhankelijk, omdat het advocatenkantoor voor de NBA werkt. Er zou zijn verzuimd de conclusies van een door forensisch accountant uitgevoerd onderzoek toe te voegen aan het rapport. Daaruit blijkt volgens Mannak dat hij wél aan der meldingsplicht van nevenfuncties heeft voldaan. Mannak heeft er ook bezwaar tegen, dat er anonieme verklaringen tegen hem zijn afgelegd, die daardoor voor hem ‘niet traceerbaar en verifieerbaar zijn.’