Acht graven in Enschede verbinden Twente met de Slag om Arnhem

VideoENSCHEDE - Op de Oosterbegraafplaats in Enschede liggen acht dode soldaten van de Slag om Arnhem. Slachtoffers van een oorlogsmisdaad, maandag precies 75 jaar geleden. Enschedeër Ton Wientjen ontfermt zich over hun graven. De zwarte bladzijde van Market Garden.

Quote

Wat ze gedaan hadden, was een oorlogsmis­daad, nota bene onder de ogen van het publiek.

Ton Wientjen

Het is mooi weer, die zaterdag. Een Duitse legertruck met in de laadbak een groot aantal Engelse krijgsgevangenen rijdt vanuit Arnhem richting Oost-Nederland. Nederlandse burgers juichen als ze voorbij komen. De Engelsen roepen terug, zwaaien en maken het V-teken. Het is 23 september 1944. De slag waarvan ze worden weggevoerd, is nog in volle gang. Dat de brug bij Arnhem een brug te ver zal zijn, is al duidelijk. De Duitsers staan op het punt hun laatste overwinning uit de Tweede Wereldoorlog te boeken.

In het drukke centrum van Brummen gaat het mis. Twee Engelse officieren proberen te ontkomen. De Duitse SS-bewakers, toch al geïrriteerd door het gejuich, beginnen in het wilde weg te schieten. Vier Engelsen in de laadbak worden dodelijk getroffen. Vier anderen worden naar een villa in Zutphen gebracht en, een dag later, naar Enschede. Daar sterven ze, de laatste op 7 oktober. Op de begraafplaats liggen dan al hun vier dode kameraden. Al op 23 september worden hun lichamen afgevoerd naar Enschede.