Agressie tegen verkeersregelaars in Twente neemt toe: ‘we zijn tandeloze tijgers’

VideoENSCHEDE - De agressie tegen verkeersregelaars in Twente neemt hand over hand toe, zegt Freddy Korte van Verkeersmanagement Oost Nederland. Maar ze hebben geen enkele bevoegdheid om er iets tegen te doen. Daarom roept hij de hulp van de landelijke politiek in. „We voelen ons steeds onveiliger.”

Korte levert met zijn bedrijf onder andere de verkeersregelaars bij de thuiswedstrijden van FC Twente. Zaterdagavond liep CDA-Kamerlid Chris van Dam een avond met hem mee om te zien wat de verkeersregelaars meemaken. 

Aanleiding voor het bezoek is een oproep die Korte deed richting Tweede Kamer. Hij wil graag dat de status van verkeersregelaars in Den Haag op de politieke agenda komt. „We zijn tandeloze tijgers, hebben geen bevoegdheden. Mogen bijvoorbeeld geen boetes uitschrijven. Bij een overtreding moeten we eerst contact met de politie zoeken. Maar die hebben veel ander werk. Waardoor mensen er soms mee weg komen.”

Zelf boetes uitdelen

Een boa-status voor verkeersregelaars zou wat Korte betreft een oplossing kunnen zijn. Als buitengewoon opsporingsambtenaar zouden ze wel zelf boetes uit kunnen delen. 

Hard nodig, blijkt uit de verhalen van Korte. Bij een standaard voetbalwedstrijd is er altijd agressie naar de mensen die het verkeer regelen, zegt hij. „Zeker twee tot drie keer op een avond. Scheldpartijen maken we allemaal mee. Je moet een ongelooflijk dikke huid hebben om dit te doen.”

Auto tegen de knieën

Maar daar blijft het niet bij. Twee jaar geleden beleefde Korte het dieptepunt. Toen een collega door een boze automobilist werd aangereden en naar het ziekenhuis moest. „Hij reed dwars door de kegels heen. En we maken ook geregeld mee dat ze doorrijden tot ze met hun auto tegen onze knieën staan.”

Chris van Dam wilde met zijn bezoek een goed beeld krijgen van dat de verkeersregelaars meemaken. „Ze hebben de wettelijke bevoegdheid om een stopteken te geven, maar als iemand dat negeert, mag de verkeersregelaar niet verbaliseren.” Of een boa-status een optie is, betwijfelt Van Dam. „Dat is ingewikkeld. Er zitten strenge eisen aan, je moet cursussen volgen voor je die bevoegdheid krijgt. Maar het is goed om naar de mogelijkheden te kijken.”

Minder agressie bij mooi weer

Het humeur van de automobilist straalt af op de verkeersregelaars. Na een verloren wedstrijd zijn de bestuurders agressiever, merkt Korte. Maar ook bij slecht weer neemt de agressie toe. Hij levert verkeersregelaars bij tal van evenementen in de regio. Zoals de Profronde in Almelo of bij carnavalsoptochten en sinterklaasintochten. „Als de zon schijnt, hebben we minder problemen.”

Freddy Korte (zwarte trui links) doet de briefing van zijn verkeersregelaars voor de wedstrijd FC Twente - AZ. Rechts van hem Tweede Kamerlid Chris van Dam die een avond met hem meeloopt.
Volledig scherm
Freddy Korte (zwarte trui links) doet de briefing van zijn verkeersregelaars voor de wedstrijd FC Twente - AZ. Rechts van hem Tweede Kamerlid Chris van Dam die een avond met hem meeloopt. © Lars Smook