Alcoholvrije herfstbok? Dit is het geheim van een goeie 0.0

Joost zoekt het uitZelfs op de Military Boekelo wordt vandaag geproost met een glas herfstbok 0.0. Wat is dat toch met alcoholvrij bier, dat het nu wel aanslaat? ‘Joost zoekt het uit’ over de wereld van smaakverlies en natuurlijke aroma’s. „Het was een hels karwei.”

Raden Military-bezoekers wat ze proeven: gewone herfstbok of 0.0? Bekijk het in bovenstaande video.

Het is de nieuwe heilige graal in bierland: de ontwikkeling van het allerbeste alcoholvrije biertje. Best bijzonder, voor een variant die nog niet zo lang geleden verguisd werd en volgens Youp van ’t Hek wordt gedronken door ‘van die lullo’s met de autosleutel al in hun hand’. Tegenwoordig is de brouwmethode van 0.0 zo’n beetje bedrijfsgeheim nummer 1.

Hoe doen ze het toch? 

Volledig scherm
Meesterbrouwer Guy Evers van Grolsch met de allereerste herfstbok 0.0. © Emiel Muijderman

Zelf ben ik al tijden benieuwd: hoe flikken ze dat toch, een goeie en smaakvolle 0.0 maken? Wat is er veranderd in vergelijking met vroeger, toen alcoholvrij smaakte alsof het flesje maanden had liggen wegrotten in een tochtige schuur? Afgelopen week mocht ik het nieuwste paradepaardje van Grolsch proeven: een alcoholvrije herfstbok. Op voorhand was ik sceptisch, maar eerlijk is eerlijk: hij smaakt niet zuur, niet bedorven en stiekem eigenlijk best wel lekker. Zeker voor een 0.0.