Volledig scherm
Stadsbeiaardier Esther Schopman speelt verzoeknummers van inwoners op Valentijnsdag. © Esther Schopman

Beiaardier Esther Schopman uit Enschede speelt valentijnshits: ‘Je moet met de tijd meegaan’

ENSCHEDE - Fly me to the moon en Fix you, maar ook Het dorp. Het StadsCarillon bezingt vrijdag tussen 18.30 en 19.30 uur de liefde in al haar facetten. 

5 vragen aan beiaardier Esther Schopman. 

U gebruikte het StadsCarillon al voor de WK-vrouwenfinale voetbal en een Greenpeace-actie. Nu ook voor Valentijnsdag.

„Ik werk nu bijna twee jaar als freelance stadsbeiaardier en de gemeente Enschede heeft mij toen gevraagd ervoor te zorgen dat het carillon weer onderdeel wordt van de stad. Hoe zorg ik ervoor dat mensen er aandacht voor hebben? Iedereen vindt het leuk om zijn of haar eigen melodie terug te horen.”

Is er te weinig aandacht voor het carillon?

„Dit speelt niet alleen in Enschede, maar overal. Het is een historisch instrument, immaterieel cultureel erfgoed. Het is belangrijk dat mensen zich daar bewust van zijn en het waarderen. Dat kan niet met een uurtje per week klassieke muziek spelen en onzichtbaar weer naar huis gaan. Je moet als beiaardier met de tijd meegaan. Dat vind ik ook leuk.”  

Voor het concert van vrijdag kreeg u hulp van inwoners? 

„Halverwege januari vroeg ik de inwoners van Enschede naar verzoeknummers die ik op 14 februari zou kunnen spelen. De reacties kwamen voornamelijk via Facebook. Het mooiste liefdesverdriet-liedje werd aangevraagd door Wouter Groothengel: Love of my live van Queen. Het mooiste liefdesliedje kwam van Tineke Grootenboer: Fly me to the moon (Bart Howard). Silvia Janse tipte het mooiste troost-liedje: Fix you van Coldplay. Verrassend waren de verzoeknummers van Gijs van Schoonhoven (Het dorp - Wim Sonneveld) en Ben Laan (Twents volkslied).”

Ook liefdesverdriet-liedjes?  

„Ik ben zelf heel lang single geweest en dat wordt er dan altijd zo ‘ingewreven’ op Valentijnsdag. Ik vond dat niet erg, maar sommige mensen vinden dat heel naar. Daarom ook liefdesverdriet-liedjes, als een vorm van medeleven.”

Wat is vrijdag uw favoriete lied? 

„Er was een tijd dat liefdesverdriet-liedjes favoriet waren, maar de laatste jaren voelde ik me eigenlijk heel happy in mijn eentje. Ik was niet zo met de liefde bezig. Maar er is nu iemand in mijn leven, het is nog heel pril. Voor hem bewerkte ik het lied Something, de versie van Shirley Bassey.”