Volledig scherm
Gunther en Katrien van Hout voor de kooi met de mooiste vogel van de show. © Jenne Smit

Belgische 'vogelfluisteraar’ wint Twentse Frisédag in Glanerbrug

GLANERBRUG Voor de vijfde keer werd zaterdag de Twentse Frisédag gehouden in het clubgebouw van de Goudvink in Glanerbrug. Om te laten zien hoe mooi de frisé kanarie met zijn aparte bevedering is.

De mooiste vogel van de Twentse Frisédag was van Gunther van Hout uit het Belgische Mol. Hij  scoorde met zijn Arricciato Gigante Italiano (AGI) maar liefst 95 punten en werd winnaar met mooiste vogel van de show. Het was de eerste keer dat een AGI won in Glanerbrug. Aan de tentoonstelling namen negen rassen en 144 vogels deel.

Twaalf keer wereldkampioen

Gunther nam voor het eerst deel met een Parijse, een Noordhollandse frisé en de AGI. Hij is al twaalf keer wereldkampioen geweest en kweekt behalve frisé rassen ook met houdingsrassen, zoals de gloster en de scotch fancy. „Die hobby heb ik op mijn tiende van mijn aan leukemie overleden vader overgenomen”, vertelt Gunther, die zich wel vogelfluisteraar noemt. „Iedere dag observeer ik mijn vogels. Ik kijk naar hun houding, hoe ze bewegen en of ze rust uitstralen. Daarnaast is de voeding heel belangrijk. Lichte voeding tijdens de rustperiode, zwaardere voeding naar de kweek toe. Ze krijgen dan meer vethoudende zaden en eivoer.”

‘Bijzondere keuring in Glanerbrug’

Van Hout is bijzonder te spreken over zijn dagje Twente. „Dat deelnemers en bezoekers bij de keuring aanwezig mogen zijn is wel heel bijzonder. Keurmeester Gerard Kempers keurde de vogels in alle rust en met de nodige uitleg. In België gaat dat wel anders. Als een vogel onrustig is wordt ’ie al snel met 87 punten aan de kant geschoven. We komen hier volgend jaar zeker terug.”

Quote

In België gaan de keuringen wel even wat anders.

Gunther van Hout, deelnemer Frisédag
  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.